Društvo 2

29.08.2024.

11:00

Jedinstvena izložba u Novom Pazaru: Kaligrafiju je sam naučio VIDEO

U Muzeju "RAS" otvorena je izložba kaligrafije, autora iz Niša, Aleksandra Stanković.

Izvor: B92.net/TV Prva

Jedinstvena izložba u Novom Pazaru: Kaligrafiju je sam naučio VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Ova izložba nosi naziv "Blago sa Istoka", ali nije tu samo kaligrafija sa Istoka, već i sa Zapada. Tu je bilo i ćiriliče kaligrafije, što je čini jedinstvenom izložbom u Muzeju "RAS".

"Zanimljivo je možda da sam ja potpuni autodidakt i što se tiče arapskog jezika i što se tiče i zapadne i istočne kaligrafije. Arapski sam počeo da učim još kao dete, imao sam 12. godina kada sam počeo da učim, a evo sada ista ljubav traje i traje. Što se tiče arapske kaligrafije, a evo naše zapadne, u Nišu nema učitelja za učenje, tako da sam se tu snalazio kako sam znao. Ja sam počinjao u vreme kada nije bilo interneta, nije bilo knjiga, trudio sam se kako sam mogao", rekao je Aleksandar Stanković, kaligraf.

"I ono što je jako interesantno, mislim da je jedini kaligraf na ovim našim prostorima koji se bavi upravo arapskom kaligrafijom. Posebno je interesantno što pored tog arapskog jezika, pisma, citata drevnih mudraca arapskih, on to prevodi na istočnu i zapadnu kaligrafiju. Tako da je to vrlo interesantno da vidimo jednu savremenu kaligrafiju, jednu drevnu kaligrafiju i upravo prevođenje na ovu kaligrafiju", rekla je Tanja Čeković, istoričarka umetnosti iz Muzeja RAS.

Još najnovijih informacija iz Novog Pazara pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: prva

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: