Društvo 0

08.07.2024.

11:35

Evropska unija realizuje dva važna projekta u Novom Pazaru VIDEO

Evropska unija podržala je dva veoma važna projekta koji će se relizovati u Novom Pazaru.

Izvor: B92.net/TV Prva

Evropska unija realizuje dva važna projekta u Novom Pazaru VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Jedan se tiče upravljanja otpadom, a drugi se tiče izrade strategije o bezbednosti saobraćaja u Novom Pazaru. Oba projekta su veoma važna, s obzirom da znamo da Novi Pazar ima velike probleme kada je bezbednost saobraćaja u pitanju, a s druge strane, Novi Pazar je prepoznatljiv po Reciklažnom centru koji ovde već nekoliko godina veoma uspešno radi.

Ova dva projekta su se našla među 18 odabranih na javnom pozivu Evropske unije, odnosno programa EU ProPlus.

"Danas smo imali prvi radni sastanak vezano za naš veliki projekat nadogradnje i proširenja kapaciteta reciklažnog centra. Kao što znate, lideri smo u regionu po pitanju prikupljanja reciklabilnog otpada. Na ovaj način ćemo samo povećati količine, poboljšati uslove radnicima, nabaviti novi vozni park, novi tehnički park, dakle, se tiče mašina i opreme u samom reciklažnom centru", rekao je Faruk Suljević, direktor JKP "Gradska čistoća".

"Jedan ozbiljan projekat koji će trajati 18 meseci i nadam se da ćemo nakon toga imati i bolju pokrivenost grada i po pitanju standardnog reciklabilnog otpada, a najviše po pitanju prikupljanja tekstilnog otpada koji najviše možda utiče na zagađenje vazduha u samom gradu", dodao je Suljević.

"U pitanju je, dakle, projekat koji će obuhvatiti sve one ključne probleme u Novom Pazaru kada je u pitanju saobraćaj, od nacionalnog saobraćaja, dakle, parkirališta, do kretanja osoba sa težom pokretljivošću kroz saobraćaj. Ta velika studija će obuhvatiti jednu studiju za pitanje uticaja saobraćaja na životnu sredinu i mi mislimo da ćemo u narednih 18 meseci, koliko projekat traje, imati četiri okrugla stola na kojima ćemo pozvati veliki broj stručnjaka iz te oblasti, ali i svih oblasti koje se tiču saobraćaja, gde ćemo zajedno sa njima uraditi projektni zadatak i jednostavno angažovati neku kompaniju, da li domaću ili stranu, koja će raditi na samom dokumentu", rekao je Samir Kačapor, direktor SEDA.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: