Kultura 0

03.09.2024.

20:31

Otvoren peti pozorišni festival u Nišu: Predstave iz celog regiona VIDEO

Predstavom “Antigona” u izvođenju Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice u Nišu je sinoć otvoren peti pozorišni festival “Teatar na raskršću”.

Izvor: B92.net/TV Prva

Otvoren peti pozorišni festival u Nišu: Predstave iz celog regiona VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Tokom sedam dana ljubitelji pozorišne umetnosti imaće priliku da pogledaju šest predstava iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Bugarske.

Malo drugačija Antigona, slovenski književnik Dominik Smole, po motivima istoimenog antičkog mita, 60-ih godina prošlog veka napisao je tekst o statusu porodice i dilemama savremenog čoveka.

"Kako može individua u tom društvu da preživi, kako će da lovi svoje ideale i kako može da proživi u svetu gde nema nikakvog moralnog kompasa, gde nema nikakvih autoriteta", rekao je Luka Marcen, reditelj predstave.

U konkurenciji za nagrade je još pet predstava u produkciji poznatih pozorišta iz regiona, koje je po preporukama članova saveta festivala odabrao selektor. Zajednički menitelj ove godine za sve je priča o pojedincu.

", rekao je Spasoje Ž, Milovanović, upravnik Narodnog pozorišta u Nišu i selektor festivala.

"Predstave koje u centar postavljaju čoveka, dakle pojedinca, i njegovu spremnost da donosi odluke, a da ne krivi nikog tamo drugog, pošto smo mi zaista nekako navikli da nam uvek kriva neko drugi, a ne mi sami i najlakše nam je da neko drugi donese odluku u ime nas, pa onda mi da kritikujemo tu odluku. Dakle koliko smo mi kao imenom i prezimenom spremni da učinimo ovaj svet bude bolji i da nešto uradimo da taj svet bude bolje.

Otvarajući festival ministar za kulturu u vladi Republike Srbije Nikola Selaković istakao je da je ovaj festival za samo pet godina postao prepoznatljivo obeležje ne samo grada Niša i Srbije, već celog ovog dela Evrope.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: