Društvo 0

14.10.2024.

8:47

Niška toplana spremna za grejnu sezonu

JKP “Gradska toplana” Niš obavlja tople probe kako bi proverila ispravnost sistema i omogućila stabilnu isporuku toplote tokom hladnih meseci.

Izvor: Gradski portal 018

Niška toplana spremna za grejnu sezonu
Andrew Angelov/Shutterstock

Podeli:

Građani mogu da pozovu i prijave eventualne probleme. Toplani se mogu obratiti i mejlom, prenosi Gradski portal 018.

"Od izuzetnog je značaja što smo danas ovde, kako bismo se lično uverili u pripremljenost za nastupajuću grejnu sezonu. Dobijena su uveravanja od menadžmenta da su svi neophodni energenti nabavljeni i da neće biti problema s distribucijom. Građani mogu prijaviti eventualne probleme putem kol-centra, koji je spreman da brzo reaguje", rekao je gradski većnik, Miloš Đorđević..

On je dodao da je niška toplana među najefikasnijim u Evropi.

"Prema podacima, Niška toplana dostiže efikasnost od 90 odsto, što je značajno iznad evropskog proseka od 84 odsto. To dovoljno govori o prethodnim ulaganjima i radovima na obnovi sistema, a taj trend ćemo nastaviti i u narednim godinama", dodao je Đorđević.

Predrag Milačić, direktor Gradske toplane, naglasio je da su tople probe počele jutros, kao i da su vremenski uslovi dozvolili njihovu pravovremenu realizaciju.

"Jutros su započele tople probe za ovu grejnu sezonu. Do juče smo radili funkcionalne probe na svim toplotnim izvorima, a danas se toplotna energija distribuira kroz sistem i stiže do stanova naših sugrađana", rekao je Milačić.

Kazao je da su svi energenti, uključujući mazut, obezbeđeni u dovoljnim količinama.

"Imamo ugovore za sve potrebne energente. U slučaju bilo kakvih problema sa snabdevanjem prirodnim gasom, spremni smo da pređemo na mazut, što omogućava kontinuitet u grejanju", objasnio je Milačić.

Milačić je istakao i važnost brzog reagovanja ekipa na terenu.

"Naše ekipe već proveravaju podstanice u stambenim zgradama. Očekivano je da će se pojaviti neki tehnički problemi s obzirom na to da je sistem bio van funkcije 5,5 meseci, ali ćemo brzo reagovati i otkloniti sve nedostatke", dodao je on.

Tehnički direktor Darko Pejčić podsetio je da je ovo gradsko preduzeće letnju sezonu iskoristilo za infrastrukturna poboljšanja.

"Na toplotnom izvoru Krivi Vir uložili smo 2,3 miliona evra u modernizaciju, uključujući zamenu dimnjaka i ugradnju novih gorionika koji smanjuju emisije azotnih oksida. Povećanje energetske efikasnosti i smanjenje zagađenja naši su glavni ciljevi", naglasio je Pejčić.

Pejčić je objasnio da su sve funkcionalne probe obavljene tokom leta i da je sistem spreman za početak grejne sezone.

"Narednih dana ćemo verovatno grejati samo u prepodnevnim časovima zbog povoljnih vremenskih prilika, ali od 15. oktobra ulazimo u redovan režim grejanja", zaključio je Pejčić.

Grejna sezona u Nišu zvanično počinje 15. oktobra

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: