Društvo 0

11.10.2024.

18:25

Uspešno Održan CROSS-REIS INFO DAN u Nišu

Danas je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu održan INFO DAN u okviru projekta CROSS-REIS, CROSS-disciplinarne mreže za istraživačku izvrsnost u inovativnim ekosistemima regenerativne ekonomije.

Izvor: B92.net

Uspešno Održan CROSS-REIS INFO DAN u Nišu
Privatna arhiva

Podeli:

Ovaj događaj okupio je predstavnike akademske zajednice, industrije, civilnog društva i lokalnih vlasti kako bi se informisali o ciljevima projekta i istražili načine saradnje za postizanje održivog razvoja.

Projekat CROSS-REIS, finansiran od strane Evropske unije kroz inicijativu European Excellence Initiative, fokusira se na ključne teme regenerativne ekonomije, uključujući cirkularnu ekonomiju, upravljanje otpadom i urbani biodiverzitet. Cilj projekta je unapređenje naučne izvrsnosti i jačanje saradnje između visokoškolskih ustanova i istraživačkih organizacija iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Norveške i Italije.

Događaj je započeo uvodnim rečima dekana Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, prof. dr Vladislava Marjanovića, koji je istakao značaj međunarodnih inicijativa kao što je CROSS-REIS za unapređenje lokalnih zajednica. Nakon toga, prof. dr Marija Džunić je predstavila ciljeve i planove projekta CROSS-REIS, naglasivši važnost saradnje između evropskih institucija za postizanje dugoročno održivih rešenja.

Centralni deo događaja bila je panel diskusija pod nazivom „Putevi saradnje ka regenerativnoj ekonomiji u Srbiji: Povezivanje akademske zajednice, industrije i politike za regionalni rast.“ Panelisti su diskutovali o značaju međusektorske saradnje za tranziciju ka regenerativnoj ekonomiji i razmatrali konkretne korake ka ostvarivanju ciljeva cirkularne ekonomije i urbanog biodiverziteta.

Goran Zlatković iz Regionalne razvojne agencije Jug govorio je o suštini cirkularne ekonomije, opisavši je kao fundamentalnu promenu u načinu proizvodnje i poslovanja. Cirkularna ekonomija, prema njegovim rečima, ima za cilj produženje životnog veka proizvoda i regeneraciju resursa, za razliku od linearnih modela koji favorizuju kratkoročnu potrošnju. Zlatković je naglasio važnost uključivanja malih i srednjih preduzeća u projekte cirkularne ekonomije, ističući da mnoge firme već prepoznaju značaj ovih praksi. Kroz obuke, finansijske analize i edukaciju, mali preduzetnici mogu uočiti ekonomske prednosti održivih praksi, što je ključ za jačanje njihove konkurentnosti. Milivoje Jovanović, menadžer i suosnivač organizacije ENECA, istakao je važnost primene principa održive ekonomije među malim i srednjim preduzećima. Govorio je o značaju prelaska na cirkularnu ekonomiju, gde kompanije ne samo da proizvode, već razmišljaju o celokupnom uticaju proizvoda na životnu sredinu, uključujući emisije, korišćenje resursa i zbrinjavanje otpada. Jovanović je podvukao potrebu za podizanjem svesti i edukacijom malih preduzeća o principima „zelenog poslovanja“. Jovanović je naglasio i da ulaganja u održive prakse zahtevaju značajna sredstva, a povrat na te investicije često traje duže od uobičajenog. Takođe je ukazao na važnost institucionalne podrške i regulatornog okvira, pozivajući na zajednički rad ministarstava, banaka i nevladinog sektora kako bi se stvorio povoljan ambijent za razvoj zelene ekonomije u Srbiji.

Dejan Vacić, predstavnik Grada Niša, opisao je ulogu lokalnih vlasti u podršci projektima regenerativne ekonomije. Prof. dr Miloš Simonović, profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, čestitao je timu CROSS-REIS na osvojenom projektu i istakao važnost rezultata ovakvih projekata. Predstavio je rezultate svog projekta „Agar“, robota za preciznu poljoprivredu, naglasivši značaj primene tehnologije u unapređenju proizvodnje i održivosti. Milena Mihajlović iz kompanije RESOR Niš naglasila je važnost saradnje između privrede, akademskih institucija i srednjih škola za obezbeđivanje adekvatnih kadrova i proizvodnju inovativnih proizvoda. Takođe je istakla administrativne prepreke pri korišćenju solarnih panela i pozvala na podizanje svesti i angažovanje cele zajednice po ovom pitanju.

Nakon panel diskusije, završnu reč dala je prof. dr Jelena Stanković, koordinator projekta CROSS-REIS, koja je najavila buduće događaje u okviru projekta. Prvi od njih je Business Forum „Sustainability 2.0: Exploring the Future of Regenerative Business”, koji će se održati 21. novembra 2024. godine u Naučno-tehnološkom parku u Nišu. Ovaj forum ima za cilj dodatno podsticanje dijaloga i saradnje među ključnim akterima na temu održivog i regenerativnog poslovanja. Diskusija je zaključena uvidima u naredne korake za CROSS-REIS, a prisutnima je predstavljena mogućnost uključivanja u buduće aktivnosti projekta.

CROSS-REIS INFO DAN istakao je potencijale regenerativne ekonomije i važnost saradnje svih sektora u ostvarenju održivog regionalnog razvoja. Očekuje se da će aktivnosti projekta nastaviti da inspirišu inovacije i podrže zajednički rad na kreiranju održivije budućnosti za grad Niš i širu regiju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: