Društvo 0

30.09.2024.

15:46

Obnavljaju se ateljei i nekadašnjih kazamati u niškoj tvrđavi

U Niškoj tvrđavi u toku je projekat obnove ateljea i nekadašnjih kazamata, koji će biti pretvoreni u centar za kreativne industrije.

Izvor: Građanin.rs/M.T.

Obnavljaju se ateljei i nekadašnjih kazamati u niškoj tvrđavi
Marko Duca/Shutterstock

Podeli:

Za projekat je izdvojeno milion evra, i smatra se da će se na ovaj način očuvati ovaj istorijski spomenik, ali i promovisati bogata kulturna baština regiona kroz transformaciju Niške tvrđave u centar kreativnih industrija, tradicionalnih zanata i umetnika, koji će ovde moći da proizvode i plasiraju svoje radove, prenosi Građanin.rs.

Projekat uključuje i uspostavljanje tri informativna punkta u opštinama Svrljig, Merošina i Gadžin Han, kao i info kutak u Nišu. Posetioci će moći da dožive edukativno i informativno iskustvo, upoznajući se sa detaljima o kulturnim i istorijskim lokalitetima duž kulturne staze Tabula Peutingeriana (Pojtingerova tabla), koja povezuje znamenita mesta u regionu.

Tokom obilaska lokacije, ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre je istakao da je ponosan zbog partnerstva Evropske unije i grada Niša na revitalizaciji delova Niške tvrđave.

"Ovaj projekat realizujemo sa našim partnerima iz UNOPS-a i on je pored ostalog značajan i zbog toga što uključuje i okolne opštine u očuvanju kulturnog nasleđa i podizanju socioekonomskih aspekata uključenih lokalnih samouprava", rekao je Žiofre.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević ističe da je obnova dela tvrđave deo projekta koji EU, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, podržava preko EU PRO Plus programa na teritoriji ne samo Niša, već i opština Svrljig, Merošina i Gadžin Han.

"Želimo da krajnji cilj bude  da i njihovi postojeći javni prostori budu obnovljeni, kako bismo zaštitili kulturno nasleđe ali na način da ima novu ulogu u promociji baštine, da bude na raspolaganju za više od 50000 građana ovih opština, a posebno mladima, da iskažu i pokažu svoju kreativnost", kaže Miščević.

Gradonačelnik Niša, Dragoslav Pavlović istakao je važnost projekta jer je kako kaže, Tvrđava vekovima čuvala Niš, i da je sada red da mi nju odbranimo od zuba vremena.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: