Društvo 0

20.09.2024.

20:18

Nišlije će sada moći besplatno da uče kineski jezik: Otvoren Institut Konfucije VIDEO

Ogranak čuvenog Instituta Konfucije otvoren je na niškom Filozofskom fakultetu. Ta organizaciija afirmiše kinesku kulturu i jezik širom sveta, ogranak u Nišu je plod saradnje sa poznatim Univerzitetom Đi Jangsu.

Izvor: B92.net/TV Prva

Nišlije će sada moći besplatno da uče kineski jezik: Otvoren Institut Konfucije VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Institut Konfucije, pored ostalog omogućiće Nišlijama pohađanje besplatnih kurseva kineskog jezika.

Memorandum o saradnji i osnivanju instituta predstavnici niškog Univerziteta sa kineskim kolegama  potpisali su još prošle godine. 

Ambasador Narodne republike Kine u Srbiji, Li Ming, kaže da će institut Konfučije u Nišu  nastaviti promociju prijateljstva i razumevanja naša dva naroda.

"Sa boljim razumevanjem jezika mi ćemo razumeti naše kulture, bolje ćemo razumeti jedni druge, a onda ćemo moći da dalje podižemo i promovišemo našu ekonomsku i kulturnu saradnju", rekao je Ming.

Za prvi besplatan kurs kineskog jezika u Nišu, koji počinje u oktobru, već se prijavilo preko stotinu kandidata. 

"Kineski jezik je jedan od jezika koje nudimo na nivou elektorata i to će biti sjajna prilika za sve one koji su zainteresovani  da bukvalno, besplatno, od najboljih, a to su izvorni govornici, uče kineski jezik", rekla je prof. dr Natalija Jovanović, dekan Filozofskog fakulteta u Nišu.

Pored učenje jezika, otvaranje Konfučije instituta na univerzitetu u Nišu omogućiće i druge vidove saradnje,  posebno sa univerzitetom Đijangsu. 

Taj univerzitet partnerski će davati veliki broj stipendija našim studentima,  ne samo studentima filozofskog fakulteta, već i čitavog univerziteta,  kako bi se stručno usavršavali iz svojih oblasti koje studiraju.  Akcent je naravno na elektronici, na medicini, na pravnim naukama, ali i na tehnološkim naukama", rekao je prof. dr Ivan Jovanović, direktor Konfučije instituta u Nišu.

Niš je treći grad u Srbiji nakon Beograda i Novog Sada u kome je otvoren institut Konfučije.  Svečanosti su prisustvovali predstavnici univerziteta, grada Niša, ali i velikih kineskih firmi koje posluju u Srbiji.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: