Društvo 0

09.09.2024.

18:06

Noviteti na jezeru: Gradi se etno pijaca

Oblačinsko jezero, koje se nalazi na teritoriji Opštine Merošina, biće potpuno uređeno, počev od rekonstrukcije objekta "Šaran".

Izvor: TV Zona plus

Noviteti na jezeru: Gradi se etno pijaca
Nikola_Goga / Shutterstock.com

Podeli:

Tu će biti turistički info-centar sa čekaonicom za uzlet balona, ali i etno pijaca, pored same obale jezera. Reč je o projektu prekogranične saradnje sa Bugarskom.

Oblačinsko jezero nalazi se blizu istoimenog naselja, na 17 kilometara od Niša. Površine je oko 23 hektara, pretežno je okruglog oblika. Vidljivo je čak sa 10.000 metara visine.

Opština Merošina ima ozibiljne planove za uređenje Oblačinskog jezera, kaže predsednik Saša Jovanović.

Projektna dokumentacija je spremna, čekaju se potencijalni investitori. Opština Merošina je u pregovorima sa Ministarstvom za evropske integracije i ostalim ministarstvima.

Ideja je da to bude prostor koji će omogućiti i simulaciju letenja balonom, za sve one koji se plaše ili ne mogu zbog vremenskih uslova da lete.

Projekat je vredan 33 miliona evra. U planu je još jedan veliki hotel sa 129 ležajeva.

Oblačinsko jezero nastalo je početkom šezdesetih godina prošlog veka, kada su isušene Oblačinske bare i pretvorene u jezero. 1965. godine izgrađeni su motel i zemljana brana, a korito je produbljeno, napunjeno vodom i poribljeno.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: