Društvo 2

05.09.2024.

10:06

Nišlije pomoću lutaka izbegavaju "Oko sokolovo", ali ...

Načelnik Komunalne milicije Niš Dejan Kovačević naveo je da "Oko sokolovo" znatno smanjuje gužvu u saobraćaju, navodeći primer da je u početku beleženo oko 1.000 prekršaja dnevno, a taj broj je sada oko 150.

Izvor: Gradski portal 018

Nišlije pomoću lutaka izbegavaju "Oko sokolovo", ali ...
Minerva Studio/Shutterstock

Podeli:

Nišlije pribegavaju kreativnim rešenjima da izbegnu kažnjavanje, poput stavljanja lutke na naduvavanje na vozačevo mesto, ali Kovačević navodi da to ne daje rezultate, prenosi Gradski portal 018.

"U proseku nama stiže između 200 i 300 dojava za nepropisno parkiranje. Naravno, nisu sve prekršaji, to naši milicionari obrađuju i u proseku od 300 dojava, negde oko 150 prekršaja se u toku dana obrade i procesuiraju se ta lica koja su nepropisno parkirala vozila", navodi načelnik Komunalne milicije.

Dok vozači u Nišu godinama muku muče da pronađu parking mesto, Kovačević dodaje da su to jasni pokazatelji da je smanjena gužva u saobraćaju. Procena je da u Nišu ima oko 4.000 parking-mesta, a registrovanih automobila oko 80.000.

"U početku smo imali oko 1.000 prekršaja na dnevnom nivou, sada je taj broj prekršaja drastično manji. Imamo između 200 i 300 dojava, od toga je 100 do 150 prekršaja. Sedam, osam puta je smanjen broj prekršaja, što se tiče nepropisnog parkiranja u gradu. Prohodnost saobraćaja, pogotovo kad je jutarnji i popodnevni špic, je mnogo bolja nego pre uvođenja "Oka sokolovog", dodao je Dejan Kovačević.

Kako bi izbegli kazne za nepropisno parkiranje, građani Niša prekrivaju tablice, a neki čak stavljaju lutke na mesto vozača, kako bi inscenirali da je vozač i dalje u autu i da se samo zaustavio, a ne parkirao.

"Naši sugrađani i dalje primenjuju izbegavanje, prekrivaju tablice, stavljaju lutke na sedište vozača sa maskom, kako bi zavarali "Oko sokolovo", kako bi mislilo da je vozač u vozilu. Zaustavljanje i parkiranje su dve različite stvari, vozač može da zaustavi vozilo do tri minuta, da izađe ili utovari nešto. Nesavesni vozači, koji parkiraju vozila, da bi izbegli prekršaje stave lutku na naduvavanje na sedište vozača, stave joj masku i naočare, kako bi zavarali "Oko sokolovo". To im ne prolazi. Jasno se vidi da li je lutka ili lice u vozilu", pojašnjava Kovačević.

Kazna za prekršaje, kao što su nepropisno parkiranje, prekrivanje tablica ili buka, iznosi 5.000 dinara za fizička lica.

Tokom leta najviše je bilo prijava buke, remećenja kućnog reda u zgradama, prekoračenje radnog vremena ugostiteljskih objekata i muzike u tim objektima, izvođenje pasa na površinama jave namene.

Niška komunalna milicija je prošle godine dobila saglasnost da zaposli još 36 radnika, pored 34, koje je imala do tada. Njih 13 je prošlo obuku i već radi, dok ostalih 23 krajem meseca počinju obuku. Time će komunalna milicija imati 70 radnika.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: