Društvo 0

31.08.2024.

15:08

Grad dobija trening centar

Grad Niš bio je domaćin prezentacije novih konkursa finansijske podrške države dualnom obrazovanju koje raspisuje Kancelarija za dualno obrazovanje Republike Srbije.

Izvor: eKapija

Grad dobija trening centar
Grad Niš

Podeli:

Na ovaj način će se pomoći i učenicima koji se opredele za ovakav vid školovanja, kao i kompanijama uključenim u ovaj proces.

Promociji konkursa održanoj u holu Gradske kuće prisustvovao je veliki broj predstavnika škola i privrednika iz Niša i ovog dela Srbije.

Prema rečima direktorke Gabrijele Grujić, Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija raspisala je dva konkursa ukupne vrednosti od 48 miliona dinara, za dodelu bespovratnih sredstava učenicima koji se školuju na dualnim obrazovnim profilima za deficitarna zanimanja, kao i poslodavcima.

Ona je naglasila da je i Ministarstvo privrede izdvojilo 50 miliona dinara za dodelu bespovratnih sredstava poslodavcima uključenim u sistem dualnog obrazovanja, i raspisalo javni poziv za učešće u ovom konkursu.

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović je istakao da je obrazovanje garant uspešne budućnosti jednog društva i da je dualno obrazovanje i školovanje specifičnih i deficitarnih kadrova, od vitalnog značaja za privredu Niša i Srbije i da zato zavređuje punu podršku lokalne samouprave. On je dodao da se sa Kancelarijom za dualno obrazovanje uveliko radi na pripremi dokumentacije za izgradnju budućeg Trening centra za dualno obrazovanje koji će se graditi nedaleko od kompleksa tehničkih škola i fakulteta.

To neće biti samo zgrada sa učionicama i kabinetima, rekao je Pavlović, već moderan, vrhunski opremljen centar za edukaciju sa laboratorijama, radionicama i savremenim tehničkim pomagalima koja će omogućiti da se tu ubuduće stvaraju kvalitetni kadrovi za deficitarna zanimanja koja su neophodna privredi, navedeno je na sajtu Grada.

"Njihov nedostatak na tržištu rada doveo je do toga da su pojedina zanimanja itekako dobro plaćena, tako da je i perspektiva dualnog obrazovanja i otvaranje jednog ovakvog Trening centra biti od izuzetne važnosti i za buduće polaznike i đake i za privredu čitavog regiona južne i istočne Srbije", poručio je gradonačelnik Niša.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: