Društvo 0

28.08.2024.

9:17

Niška banja vraća stari sjaj: Rekonstruiše se poznati hotel, a evo šta će sve još da se gradi

Tokom leta smeštajni kapaciteti u Niškoj banji su bili popunjeni, a kulturne manifestacije su doprinele da ima više posetilaca nego lane.

Izvor: TV Zona plus

Niška banja vraća stari sjaj: Rekonstruiše se poznati hotel, a evo šta će sve još da se gradi
Baloncici / Shutterstock.com

Podeli:

Ipak, savremenom turisti, pored lečilišta i aktivnog odmora, potrebni su dodatni sadržaji, kaže direktorka Turističke organizacije Niša Dragana Božić.

Dodaje da će planirana rekonstrukcija bivšeg hotela "Srbija", izgradnja potpuno novog hotela, kao i novoizgrađeni izlaz s auto-puta znatno doprineti razvoju turizma u Niškoj banji. Time će Niška banja ponovo vratiti svoj nekadašnji sjaj i postati atraktivna destinacija za domaće i strane posetioce.

Obnova hotela i novi projekti Niške banje

Od januara do maja ove godine Nišku banju posetilo je oko 1.700 turista, što je manje nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Manje turista od Niške banje jedino beleže Vranjska, Novopazarska, Gamzigradska banja i banja Rusanda. Iako je broj dolazaka u Nišku banju manji, ona je ipak postigla veći broj noćenja nego 2023. godine, kada ih je bilo 175.000.

"Mi smo potpuno svesni da se banje u našoj zemlji razvijaju i da je neophodno infrastrukturno ulaganje i razvojni projekti u našoj banji. Došao je taj trenutak da su ljudi iz privatnog sektora prepoznali razvoj Niške banje za razvoj njihovog poslovanja i nadamo se da će hotel koji je najavljen da krene sa adaptacijom, da su prevaziđene adminstrativne prepreke i obezbeđena kompletna dokumentacija koja je neophodna za početak adaptacije obnove hotela i da ćemo uskoro otvoriti vrata jednog reprezentativnog hotela u Niškoj banji", kaže direktorka TON-a.

Reč je o bivšem hotelu Srbija, za koji je najаvljeno da će imati i Konstantinove terme, a u planu je da se rekonstruiše i kraljeva vila, izgradi još jedan nov hotel, kao i novi sportski kompleks Vrtop. Pored akva-parka, novi planovi koji potiču iz privatnog sektora kompletno će promeniti sliku niškog lečilišta.

"Nadam se da su svi razvojni projekti koji su predstavljeni na prezentaciji Opština Niška Banja zaista i videti u narednom periodu i biti realizovani i da će zaista popuniti kompletan turistički sadržaj Niške banje. Želimo da vratimo sjaj Niškoj banji, kako je to i nekada bilo. Želimo da ponovo bude po broju posećenosti domaćih i stranih turista i u narednim godinama ćemo se intenzivno baviti razvojem turističkih proizvoda u Niškoj banji", objašnjava Dragana Božić.

Podsetimo, februara 2022. godine počeli su pripremni radovi za izgradnju akva-parka kod Niške Banje, a kako je ranije rečeno, projekat bi trebalo da bude završen do kraja godine, a zatim sledi opremanje.

Februara ove godine gradsko veće donelo je odluku da zemljište od 5.760 kvadrata, koje je pod Institutom u Niškoj banji, preda Republici Srbiji bez naknade, neposrednom pogodbom. Cilj je, kako je tada rečeno, da država može da ulaže u banju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: