Društvo 0

21.08.2024.

20:16

U toku najzahtevniji deo obuke u niškom Centru za obuku pasa VIDEO

U Centru za obuku pasa u Nišu u toku je šestomesečni kurs za dresuru službenih pasa za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava i obuka vodiča pasa iz najelitnijih jedinica Vojske Srbije.

Izvor: B92.net/TV Prva

U toku najzahtevniji deo obuke u niškom Centru za obuku pasa VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Zajedno sa vodičima, po završetku dresure, službeni psi će biti raspoređeni u neku od jedinica i obavljaće veoma složene zadatke.

U ovom Centru trenutno ima i slobodnih radnih mesta za mladiće i devojke koji su vojni rok služili pod oružjem, pa pozivaju mlade da im se jave i informišu o uslovima konkursa.

U ovom centru trenutno ima i slobodnih radnih mesta za mladiće i devojke koji su vojni rok služili pod oružijem, pa pozivaju mlade da im se jave i informišu o uslovima konkursa. Vodiči prolaze kroz teorijski i praktični deo obuke koje će im omogućiti da što efikasnije pronađu minskoeksplozivna sredstva, kao i da ih otkriju na osnovu ponašanja psa i markiranja eksploziva, dok je težište osposobljavanja službenih pasa za traženje minskoeksplozivnih sredstava.

"Radi se o složenom tipu obuke koji traje šest meseci i na kome se vodiči i psi iz najelitnijih jedinica Vojske Srbije, 72. brigade specijalne operacije, trećih bataljona vojne policije i odreda vojne policije, specijalne namene kobre, osposobljavaju zajedno sa svojim psima za pronalaženje minskoeksplozivnih sredstava", rekao je Zdenko Cvijetić, komandant Centra za obuku pasa.

Centru za obuku pasa je jedina škola u zemlji gde se vrši obuka pasa i vodiča. Ovo je jedan od najsluženijih i najzahtevnijih oblika obuke koja se radi u centru, a uspešnim osposobljavanjem vodiča i službenih pasa unapređuju se sposobnosti Vojske Srbije za zaštitu i obezbeđenje štićenih lica kao i objekata i naoružanja i vojna opreme.

"Ovom prilikom mogu da pozovem sve zainteresovane momke i devojke koji su služili vojni rok pod oružjem da mogu da se prijave, kod nas ima još formatskih mesta za odgrivače i za pomoćnike dresera koji bi se u toku rada bavili uzgojem pasa i pomaćnim poslovima dresure pasa", naveo je Cvijetić.

Svi zainteresovani mogu se javiti mejlom Vojsci Srbije ili Ministarstvu odbrane ili doći lično u Centar za obuku pasa.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: