Društvo 5

23.07.2024.

14:24

U centru Niša postavljen prvi siromat u Srbiji

Dok su automati za kafu i slatkiše uobičajeni, automat za sir kod nas je novina. Verovatno prvi takav u Srbiji postavljen je u centru Niša, a u njemu se nalaze proizvodi jedne svrljiške mlekare.

Izvor: RTS

U centru Niša postavljen prvi siromat u Srbiji
Shutterstock/MaraZe

Podeli:

Za popularni siromat brzo se pročulo među Nišlijama. Maja Krstić jedna je od onih koji su već koristili ovaj jedinstveni automat.

"Šetala sam sa društvom i videla da je siromat postavljen, dopalo mi se, odmah smo kupili sir da probamo. Ne moram da čekam redove i gužve, dođem i poslužim se sama", kaže Maja Krstić.

Na ideju da svoje proizvode na ovaj način učini dostupnijim kupcima došao je svrljiški proizvođač sireva, koji prati zbivanja na tržištu.

"Ideja se rodila tako što smo hteli da umesto čokoladica i grickalica, što se prodaje u ovakvim aparatima, da stavimo naše sireve. Naši sirevi su prilagođeni za ovakvu prodaju, sva su pojedinačna pakovanja. A i ovaj automat zadovoljava sve temperaturne režime, fiskalizaciju", navodi Vlada Krstić, direktor Svrljiške mlekare, inženjer poljoprivrede.

Kupci su mladi tokom kasnih izlazaka, turisti koji šetaju niškim ulicama i oni kojima odgovara kupovina koja nije ograničena radnim vremenom prodavnica.

"Imamo svrljiški kačkavalj, svrljiški sir, svrljiški belmuž, oni čak imaju zaštićeno geografsko poreklo, a ima i drugih proizvoda sa dodacima - sa sremušem, sa vrganjima, žalfijom, to su sve proizvodi koji se beru na Svrljiškim planinama. Zadovoljni smo prodajom, raste svakog dana, ali interesovanje za siromat je jako veliko, ljudi staju, gledaju, slikaju se", kaže direktor Svrljiške mlekare.

Krstić veruje da će ovo biti samo prvi u nizu ovkavih automata ne samo njihove, već i drugih mlekara u Srbiji.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: