Društvo 1

19.07.2024.

15:25

Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu osvojio projekat od 2,5 miliona evra

Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu osvojio je prestižni projekat iz programa Horizon ERA Chairs, pod nazivom "Advancing Data-Based Policy Making in Urban and Regional Development and Wide-Scale Implementation for Sustainable Environments – UR-WISE".

Izvor: Forbes Srbija

Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu osvojio projekat od 2,5 miliona evra
Creative Family/Shutterstock.com

Podeli:

Projekat je vredan 2,5 miliona evra, a realizacija počinje u januaru 2025. godine.

Kako rukovodilac projekta, prof. dr Jelena Stanković, ističe, cilj projekta je jačanje istraživačkih kapaciteta Fakulteta kroz formiranje tima istraživača specijalizovanih za kreiranje regionalnih i urbanih ekonomskih politika zasnovanih na podacima, pod vođstvom prof. dr Aure Reggiani sa Univerziteta u Bolonji, koja će u sledećem petogodišnjem periodu biti angažovana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Prof. dr Aura Reggiani je Alma Mater profesor na Departmanu za ekonomiju Univerzitetu u Bolonji. Specijalista je u oblasti prostorne ekonomije i modeliranja, sa posebnom ekspertizom u proučavanju evolucije mreža, kompleksnosti, otpornosti/vulnerabilnosti i pripadajućih modela i politika. Prof. Reggiani ima dugu listu međunarodnih publikacija i član je uredničkih odbora sedam međunarodno priznatih časopisa.

Ovaj projekat podrazumeva i saradnju istraživača iz Niša sa eminentnim inostranim stručnjacima, kao što su Denise Pumain sa Univerziteta Paris I Panthéon-Sorbonne, Michael Storper sa London School of Economics, ali i značajnim nacionalnim imenima kakvo je prof. dr Pavle Petrović, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Svi oni su deo Naučno-savetodavnog odbora UR-WISE projekta.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu već je prepoznat kao ključna nacionalna institucija u oblasti urbanih i regionalnih analiza. Realizacijom projekata UR-DATA i CROSS-REIS, Fakultet je postao jedna od najkonkurentnijih srpskih institucija u oblasti društvenih nauka u evropskom istraživačkom prostoru.

Zahvaljujući trećem Horizon projektu u ovoj oblasti, u periodu od samo dve godine, Fakultet će dodatno unaprediti svoje istraživačke kapacitete i uspostaviti bolje veze sa prestižnim evropskim naučnim institucijama.

Fakultet je već kroz prethodne projekte privukao zvučna imena evropske nauke i renomirane institucije poput Politecnico di Milano i Oslo Metropolitan University. CROSS-REIS projekat je vredan ukupno oko 4,5 miliona evra, od čega najviše (skoro 900 hiljada evra) ide koordinatoru instituciji – Ekonomskom fakultetu. UR-DATA projekat vredan je oko 1,5 miliona evra.

Efekti implementacije prethodnih projekata već su vidljivi u značajnom broju objavljenih radova članova tima, kao i prepoznatljivosti učesnika u nacionalnoj i međunarodnoj akademskoj zajednici. Poseban uspeh je što je implementacijom projekata predviđeno napredovanje i podrška istraživačima u ranoj fazi karijere.

Pored akademske izvrsnosti, UR-WISE je posvećen stvaranju sinergije između akademske zajednice, poslovnog sektora, profesionalnih udruženja i građana, sa ciljem široke primene kreiranja politika zasnovanih na podacima za održive i otporne urbane i regionalne sredine. Očekuje se da će projekat imati značajan uticaj na širu društvenu zajednicu, pružajući inovativna rešenja za izazove održivog razvoja.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: