Četvrtak, 02.06.2022.

15:30

Javni čas na otvorenom: Leskovački osnovci zakoračili u svet stripa FOTO

Oko 450 učenika OŠ "Josif Kostić" Leskovac od petog do osmog razreda danas je šesti put u školskom dvorištu, posle dve godine pauze, na javnom času napravilo prve korake u crtanju i tako zakoračilo u svet stripa za koji je profesor Marko Stojanović sinonim u gradu na Veternici.

Izvor: B92.net

Javni čas na otvorenom: Leskovački osnovci zakoračili u svet stripa FOTO
Foto: Grad Leskovac

Pre ovoga, tačnije, 25.maja, časovi crtanja održani su u učionicama još u pet osnovnih škola sa oko 1000 učenika, pa je na javnom času učestvovalo oko 1450 učenika, čime je još jednom napravljen rekord na ovom jedinstvenom masovnom javnom času crtanja u svetu.

"Ovaj javni čas kruna je jednog konkursa koji mi radimo već 10 godina, a koji je počeo kao konkurs za strip za Jablanički okrug. Međutim, on je prešao internacionalne vode i ove godine smo imali 1871 učesnika iz 52 škole iz tri zemlje – Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, a kao posledica toga uradili smo javni čas koji je veći nego ikada. Zbog njegove veličine morali smo da ga podelimo u dva dela", kazao je Stojanović na pres konfernciji, održanoj pre početka časa, kojem je prisustvovao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa svojim saradnicima.

Cvetanović je imao samo reči hvale za ovaj javni čas crtanja, a crtao se strip kaiš, kao i za samog Stojanovića i za Balkansku smotru stripa, koji vodi ovaj profesor engleskog jezika.

"U svetlu umetnosti Leskovačka škola stripa Nikola Mitrović Kokan zauzima posebno mesto. Zahvaljujući njoj naš grad svakog leta postaje epicentar devete umetnosti. Kao uvod u manifestaciju pod nazivom Balkanska škola strip autora, svake godine učenici škola učestvuju u aktivnosti koja je jedinstvena u Evropi – Javni čas strpa, šesti put po redu", ocenio je Cvetanović.

Podsetio je da se čas održava u dvorištu škole koja je 2020. godine rekonstruisana te da u nju uloženo 130 miliona dinara.

"Učenici ovde imaju priliku da se upoznaju sa svetom slobodnog stvaralašta i izražavanja na jedan poseban i specifičan način", dodao je.

Lokalna samouprava, nastavio je, prepoznaje značaj stripske umetnosti i podržava je.

"Nastavićemo da pomažemo Školu stripa, promovisanje mladih i razvoj devete umetnosti, jer ovakvi kulturni sadržaji, a prevenstveno ljudi koji stvaraju ovakve sadržaje, jesu ponos grada i naši najbolji promoteri", zaključio je Cvetanović, podsećajući da je Marko Stojanović višestruki dobitnik Oktobarske nagrade.

Ove godine, inače, Škola stripa "Nikola Mitrović Kokan" slavi 25 godina postojanja i rada, a Balkanska smotra održaće se od 24. do 26. juna, 25.po redu.

Posle pres konferencije Cvetanović je sa Stojanovićem prošetao kroz poređane klupe i razgovarao sa učenicima.

"Gradonačelniče, gradonačelniče", zvala su ga deca da im pogleda već započete crteže, pa je gradonačelnik jednom dečaku dao peticu.

"Učite, obrazujte, da bidete organizatori kao ja i da ništa ne radite", našalio se Cvetanović sa dečacima za jednom klupom.
Foto: Grad Leskovac
Foto: Grad Leskovac

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

Horor u Nišu: Ćerka ubila oca

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija u Nišu uhapsila je D.M. zbog osnovane sumnje da je ubila svog oca.

21:03

16.10.2024.

1 d

Podeli: