Servisne informacije 0

29.07.2024.

11:25

Zaštita jezera Ćelije: Gradi se postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštinama Brus i Blace započeta je 28. novembra 2022. godine, kazali su iz Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod".

Izvor: Kruševac Press/S. Milenković

Zaštita jezera Ćelije: Gradi se postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda
AVNik/Shutterstock

Podeli:

"Cilj projekta je razvoj sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštinama Brus i Blace, gde postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ili ne rade (Blace), ili ne postoje (Brus). Projekat uključuje rehabilitaciju i proširenje postojećih sistema za prikupljanje otpadnih voda, kao i izgradnju novih Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Brus i Blace", objašnjavaju iz preduzeća.

Kako kažu, u letnjim periodima je tok reke Blatašnice veoma nizak, i pretvara korito reke u otvorenu kanalizaciju, što ujedno stvara probleme s neprijatnim mirisom u okolini i samim tim dodatno opterećuje vodu u jezeru Ćelije.

Realizacijom projekta unapređuje se zaštita reka Blatašnice i Rasine, i veoma važne akumulacije Ćelije, jedinog izvorišta vodosnabdevanja grada Kruševca, i okolnih opština Rasinskog okruga.

Projekat koji obuhvata radove na izgradnji postrojenja za naselja Brus i Blace, finansira se sredstvima Evropske unije, i Republike Srbije, posredstvom Ministarstva finansija kao naručioca za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao krajnjeg korisnika.

Planiranom dinamikom, završetak radova na  Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda na reci Blatašnici očekuje se do kraja 2024. godine.

Nekoliko meseci kasnije, polovinom 2025. godine, očekuje se završetak radova na postrojenju za prečiščavanje otpadnih voda na reci Rasini, ističe Tomislav Petrović, rukovodilac Službe održavanja brane Ćelije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: