Utorak, 27.06.2023.

14:49

Narodni muzej u Kruševcu predstavio novo arheološko otkriće

Narodni muzej u Kruševcu bogatiji je za još jedan izuzetan eksponat otkriven u ataru sela Koševi, prilikom izgradnje Moravskog koridora. U pitanju je bronzani mač iz približno 1300 godine p.n.e.

Izvor: Kruševac grad

Narodni muzej u Kruševcu predstavio novo arheološko otkriće
Ilustracija: Shutterstock/Uries Traian Carmenel

Prisutne je pozdravio direktor Muzeja Nikola Pantelić , izrazivši pritom veliko zadovoljstvo još jednim izuzetno vrednim eksponatom koji će krasiti vitrine ove ustanove, navodi Kruševac grad.

O samom eksponatu detaljnije je govorila kustos – arheolog Narodnog muzeja Kruševac Milica Miladinović, istakavši da je ovo prvi eksponat ovog tipa nađen južno od Save i Dunava, a inače ja karakterističan za Evropu.

"U pitanju je bronzani mač sa livenom drškom koja je ukrašena šarama u vidu koncentričnih krugova. Nikada nećemo saznati kako je dospeo u naše krajeve, a možda je i proizvod trgovine".

Potom je o maču govorio dr Vojislav Filipović sa Arheološkog instituta u Beogradu. On je od početka uključen u istraživanje ovog nalaza, i rukovodilac je arheološkog nadzora na izgradnji Koridora.

"Ovo je najčistiji bronzani predmet na teritoriji centralnog Balkana koji sam ja analizirao do sada", izjavio je Filipović dodavši da ovaj mač ima registrovane tragove borbi, što svedoči da je korišćen u direktnoj borbi.

Svi Kruševljani koji su zainteresovani da vide ovaj eksponat, to mogu učiniti svakog radnog dana u Narodnom muzeju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: