Društvo 0

15.08.2024.

20:39

Najezda osa u Kruševcu: Građani u strahu VIDEO

Kruševljani se ovih dana žale na sve veću najezdu osa, čije je razmnožavanje prouzrokovala visoka temperatura i dug vremenski period bez padavina.

Izvor: B92.net/TV Prva

Najezda osa u Kruševcu: Građani u strahu VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

To je takođe prouzrokovalo da i pčele budu agresivnije jer u prirodi nema dovoljne paše za njih.

Ose stršljeni su insekti, čiji ubodi, na žalost, mogu biti kobni po one koji su na njega alergični. Ekstremno visoke temperature bez padavina, koje smo imali tokom ovog leta, samo su dodatno pogodovale njihovom razmnožavanju.

"Ovakve godine znatno više pogoduju nego one izlazito kišne, vlažne godine, jer u ovakvim suvim godinama svi mirisi su mnogo više, mnogo više mogu dostati sve mirise, dok kad je vlažno imaju problem sa time", rekao je dr Goran Jevtić, iz Instituta za krmno bilje u Kruševcu.

Ukoliko ih ne diramo ili na bilo koji način ne ugrožavamo njihova gnezda, koja mogu biti u olucima, ispod krovova ili u zemlji, one nas gotovo sigurno neće napasti.

"Pčele su sada preterano agresivne, zato što je visoka temperatura napolju. Rešavaju one to lako, njima paše u prirodi i pčele zbog toga mogu onda da napadnu, misleći da jednostavno dolaze agresor na njihovu košnicu, brane med kojeg, na žalost, i nema u košnici", rekao je Jevtić.

Kruševljani su ove godine primetili znatno veće prisustvo osa nego inače. Svako ima svoj način da ublaži neprijatan bol nakon uboda.

"Boga mi ima ih više za 50, 70 odsto sigurno. Uvek imam nešto hladno, uvek leda i obavezno Boga mi presing ako me ujedu", rekla je jedna Kruševljanka.

Ipak ove godine, za razliku od osa, nije toliko primetan povećan broj stršljanova koji pored toga, što mogu biti kobni po ljudima, ukoliko ih ima više nego običajno, oni doslovno mogu ugroziti i opstanak pčela time što ih ubijaju i njihovim ostacima hrane svoja legla.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: