Društvo 0

14.08.2024.

8:55

Povratak u 14. vek: U Narodnom muzeju u Kruševcu virtuelno sa kneginjom Milicom

Tehnologijom virtuelne realnosti posetiocima Narodnog muzeja Kruševac, omogućeno je da se vrate u 14. vek i prošetaju Lazarevim gradom sa kneginjom Milicom Hrebeljanović.

Izvor: RTS/Gorana Mladenović

Povratak u 14. vek: U Narodnom muzeju u Kruševcu virtuelno sa kneginjom Milicom
Baloncici / Shutterstock.com

Podeli:

Putovanje u prošlost počinje ispred ostataka srednjovekovnog prestonog grada. Trodimenzionalni doživljaj autentične donžon kule i prvi susret sa knjeginjom, posetiocu je omogućen putem digitalne aplikacije, koja ga dalje vodi do virtuelne muzejske sobe u kojoj će čuti detalje o četvorogodišnjoj Miličinoj vladavini od 1389. do 1393. godine, piše RTS.

"U tim godinama ona je morala da donese dosta teških odluka. Morala je da se brani od Mađara koji su napadali oslabljenu Srbiju sa severa, morala je da se brani od Turaka koji vrše pljačkaške pohode zapravo po Srbiji nakon Kosovskog boja. I svoju kćer je morala da žrtvuje, to jest da stavi na žrtvenik da bi sačuvala Srbiju i da bi ostala na vlasti, da vlada Srbijom dok njen najstariji sin Stefan ne sazri", navodi Bogdan Vučković iz Narodnog muzeja u Kruševcu.

Osim iz Lazarevog grada, knjeginja Milica Hrebeljanović pripoveda i iz manastira Ljubostinja, u kojem je provela poslednje dane života kao monahinja Evgenija.

"Kada već štitimo, kada već razmišljamo o tome šta ćemo afirmisati, pa onda treba afirmisati do sada i tu neku skrajnutu istoriju. Ta neka tajna istorija koja je često bila prećutkivana, to je ta istorija o ženama. Međutim, nekoliko žena u istoriji zaista je imalo priliku da vlada. Jedna od njih je naša knjeginja Milica", kaže dr Jelena Anđelković Grašar iz Arheološkog Instituta Beograd.

Aplikacija sadrži i priče još četiri vladarke sa Zapadnog Balkana i video igru u kojoj, pomoću digitalizovanih predmeta iz muzejske postavke, korisnik rešava rebuse i zadatke..

"Idealan način da zaokružim posetu muzeju je da se informišem o bogatoj srpskoj istoriji i virtualno. Podjednako je zanimljivo i deci i nama odraslima. Vaša istorija je veoma slikovita i zaista uživam u Kruševcu", kaže Maks Šucler, posetilac iz Nemačke.

Uz aplikaciju i aparaturu kruševačkom muzeju ostaje i kostim knjeginje rađen u Arheološkom institutu po uzoru na ktitorsku kompoziciju u Ljubostinji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: