Servisne informacije 1

24.07.2024.

8:13

Važan apel Kragujevčanima

Iako su zalihe na akumulacijama sa kojih se Kragujevac snabdeva vodom dovoljne u ovom trenutku, na drugoj redovnoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Šumadijskog upravnog okruga, upućen je apel stanovništvu da racionalizuje potrošnju vode.

Izvor: pressek.rs

Važan apel Kragujevčanima
DMZ001/Shutterstock.com

Podeli:

"Što se tiče grada Kragujevca, snabdevanje vodom je uredno. Dobili smo uveravanja od strane JKP 'Vodovod i kanalizacija' da vode ima za godinu dana, međutim bez obzira na to, uputili smo apel stanovništvu da racionalizuje potrošnju vode. U nekim selima i prigradskim naseljima u okolini Kragujevca sporadično ima nestašica vode, pa im grad doprema vodu. Za prethodnih šest dana dopremljeno je 65 cisterni pijaće vode", kazala je Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga.

Ona je dodala, da kada je reč o ostalim opštinama u okrugu, trenutno su restrikciju vode u dve opštine, u Rači i Topoli gde se stanovništvu takođe doprema pijaća voda.

Što se tiče zaliha, Gruža je napunjena sa 60%, a akumulacija Grošnica sa 40%.

"Te količine vode nam daju dovoljno snabdevanje grada vodom za narednih godinu dana. Kvalitet vode se kontroliše svakodnevno na proizvodnim pogonima od strane stručnih laboratorija i od strane Instituta za javno zdravlje grada Kragujevca", kazao je Goran Gavrilović iz JKP "Vodovod i kanalizacija".

Na sednici je razmatrano i stanje zdravstvene zaštite ljudi i životinja, zaraznih bolesti i zdravstvene ispravnosti hrane i vode na području okruga.

Institut za javno zdravlje redovno prati aktuelnu epidemiološku situaciju na području Šumadijskog upravnog okruga.

"Pre svega, pažnja se u ovom periodu obraća na crevne infekcije i situacija je po tom pitanju dobra. Imamo i oko 20 slučajeva osoba koje su pozitivne na kovid", rekao je Nebojša Ranković, direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Na sednici je analizirana pripremljenost za odbranu od požara na otvorenom i šumskih požara, a Štab je uputio i apel građanima da ne pale vatru na otvorenom.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: