Servisne informacije 0

02.07.2024.

18:15

Objavljeni rezultati: Evo da li su ispravne namirnice na kragujevačkim pijacama

Prema godišnjem programu kontrole ispravnosti namirnica na kragujevačkim pijacama za mesec jun 2024. godine, Institut za javno zdravlje Kragujevac je na pijacama Centar i Aerodrom izvršio uzorkovanje povrća i mlečnih proizvoda.

Izvor: B92.net

Objavljeni rezultati: Evo da li su ispravne namirnice na kragujevačkim pijacama
JKP Šumadija

Podeli:

Na pijaci Centar sprovedena je kontrola hemijske ispravnosti paradajza i krastavaca radi otkrivanja prisustva pesticida i teških metala. Analizom je utvrđeno da su uzorkovani proizvodi ispravni i zdravstveno bezbedni za ishranu, navodi se u saopštenju.

Na pijaci Aerodrom kontrolisana je mikrobiološka ispravnost sira i kajmaka. Rezultati laboratorijskih ispitivanja su pokazali da su svi uzorci sira ispravni, a da je kod jednog uzorka kajmaka otkrivena mikrobiološka neispravnost. Prodavcu ove namirnice zabranjena je prodaja na pijacama i predložene su mere poboljšanja higijene u svim fazama - pripreme, obrade, čuvanja i distribucije hrane.

Takođe, u cilju kontrole poštovanja mera dobre higijenske prakse u toku prodaje mlečnih proizvoda, uzeti su brisevi sa radnih površina rashladnih vitrina radi kontrole prisustva štetnih mikroorganizama. Rezultati ispitivanja su pokazali da se u objektima pijace primenjuju dobri higijenski principi.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: