Ekonomija 0

19.07.2024.

16:18

Kragujevac pokreće projekat: Odobreno 4,35 miliona dinara

Grad Kragujevac je na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture "Gradovi u fokusu" dobio sredstva za projekat "Očuvanje kulturnog identiteta prve prestonice moderne Srbije".

Izvor: eKapija

Kragujevac pokreće projekat: Odobreno 4,35 miliona dinara
VladaKg03 / Shutterstock.com

Podeli:

U okviru projekta, predviđena je sanacija zgrade Stare skupštine, a Ministarstvo kulture je odobrilo sredstva u iznosu od 4.350.000 dinara. Ugovor je, u ime Vlade Srbije, sa ministrom Nikolom Selakovićem potpisao gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić.

"Sredstva u iznosu od 4.350.000 dinara znače mnogo za naš grad jer će pomoći u renoviranju kulturnog dobra, stare Miloševe skupštine, prve srpske Skupštine", rekao je Dašić.

Istorijski značaj zgrade Stare skupštine

Zgrada Stare skupštine, podignuta 1859. godine, nalazi se u porti Stare crkve, na desnoj obali Lepenice, u kompleksu Miloševog venca.

Kao centar političkog života, ovo zdanje ima veliki istorijski i kulturni značaj za Kragujevac.

Danas je, pored ostalog, mesto održavanja važnih događaja poput Sretenjske akademije i Svečane sednice Skupštine grada povodom Đurđevdana – Dana grada.

Zgrada, u kojoj je održano više od 30 skupštinskih zasedanja, uključujući i onu na kojoj su pročitanе odluke Berlinskog kongresa, proglašena je za spomenik kulture od velikog značaja 1979. godine.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: