Društvo 0

26.09.2024.

11:53

Kragujevčani obeležavaju Međunarodnu nedelju gluvih VIDEO

Međunarodna nedelja gluvih i nagluvih u Kragujevcu se obeležava nizom aktivnosti.

Izvor: B92.net/TV Prva

Kragujevčani obeležavaju Međunarodnu nedelju gluvih VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Jedna od aktivnosti je škola znakovnog jezika, međutim nema dovoljno zainteresovanih polaznika.  Kao jedan od razloga se navodi to što u javnim službama niko ne govori znakovnim jezikom,  i gluvim i nagluvim osobama je gotovo nemoguće, ili veoma teško da uspostave bilo kakvu komunikaciju i ostvare svoje prava.

"Bilo je vrlo malo, samo troje, odnosno petoro se prijavilo, pa je dvoje odustalo. Iz javne službe se niko, nažalost, nije prijavio.  Jedan je profesor gramatičkog fakulteta koji je jako zainteresovan, onda iz udruženja "Sidro", koje radi sa decom sa invaliditetom ima zainteresovanih.  Imamo novinara iz Respublika, koji su zainteresovani, a očekujemo i jednog studenta medijskog fakulteta,  ali opet je to vrlo malo interesovanje", rekla je Suzana Maslać Matović, sekretar Udruženja gluvih i nagluvih.

"U svakodnevnim situacijama gluvi mogu sami, na posao, u prodavnicu ili do apoteke, ali kad treba da odu da uzmu neki važan dokument, na primer,  ili pasoš, lična karta, ako su to poslovi u MUP-u ili u gradskoj upravi to im je otežano", rekla je Matović.

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: