Društvo 0

19.09.2024.

12:05

Kragujevačka srednja škola pronašla način da uštedi VIDEO

U srednjoj školi “Knez Aleksandar Karađorđević” u Kragujevcu je počela ugradnja solarnih panela.

Izvor: B92.net/TV Prva

Kragujevačka srednja škola pronašla način da uštedi VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Ova investicija značiće mnogo i školi i đacima, a ova škola je i inače lider u dualnom obrazovanju. 

Mašine koje su u školama su veliki potrošači i zato su odlučili da nekako uštede struju,  jer su računi bili izuzetno visoki. 

"Inicijativa je potekla od lokalne uprave i mi kao jedni od većih potrošača, jer imamo i proizvodne mašine i negde se pokazalo to kao dobar potez i evo koliko od sutra već imaćemo solarnu elektranu u funkciji", rekao je Siniša Kojić, direktor srednje škole "Knez Aleksandar Karađorđević".

"Ovo je značajno iz dva segmenta, prvi segment je taj ekonomski gde će 24 kilovata elektrana značiti dosta u smanjenju samih računa za električnu energiju.  Sa druge strane, mi smo obrazovna institucija i ove mašine jesu proizvodne i na njima proizvodimo,  ali nismo opterećeni profitom. Nama je onaj edukativni karakter više značajniji  i gledamo da i ova solarna elektrana ima taj karakter, jer ako podsetimo da je pre skoro vek i po prva sijalica zasijala baš u Kragujevcu, mislim da i mi kao nastavnici,  kao prosvetni radnici treba da formulišemo tu ideju obnovljivih izvora", objasnio je Kojić.

Kako navodi Kojić, energija je skupa i mora da se čuva i da se štedi, a ovo je jedan od načina. 

"Ti obnovljivi izvori energije su sigurna budućnost, ukoliko želimo da našoj deci ostavimo i zdraviju okolinu, tako da uvek insistiramo na toj drugom edukativnom karakteru same elektrane u planu i zgradnje trening centra koji će da bude izgrađen po standardima smanjenja karbonskog otiska", rekao je Kojić.

"I toplotne pumpe će da se koriste za zagrevanje, solarni paneli, imaćemo modele vetrogeneratora,  planira se i novi profil koji će baš da edukuje tehničare koji će da budu ti koji će i da promovišu i da upravljaju takvim jednim sistemima", zaključio je.

Još najnovijih informacija iz Kragujevca pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Servisne informacije

Ovi delovi Beograda ostaju bez vode ceo dan

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Savski venac, u četvrtak, 19. septembra, od 8 do 22 sata bez vode će ostati potrošači u Ulici Sanje Živanovića, od Ruske do Brzakove, saopštavaju iz JKP-a "Beogradski vodovod i kanalizacija”.

21:15

18.9.2024.

1 d

Podeli: