Društvo 1

04.09.2024.

15:34

Osnovne škole u Kragujevcu dobijaju solarne panele

Gradska uprava za razvoj i investicije Kragujevca raspisala je tender za ugradnju solarnih panela na osnovnim školama na teritoriji grada, a procenjena vrednost radova nije navedena.

Izvor: eKapija

Osnovne škole u Kragujevcu dobijaju solarne panele
B92.net

Podeli:

avna nabavka podrazumeva sprovođenje procedure priključenja, izgradnju i priključenje pet solarnih elektrana na elektromrežu snage od 10,8-50 kW, i jedne snage manje od 10,8 kW.

Ugradnja je planirana na osnovnim školama: Stanislav Sremčević, Sveti Sava u naselju Vinogradi, Miloje Simović u Dragobraći, Natalija Nana Nedeljković u Velikom Polju, Dositej Obradović u Erdeču i Sreten Mladenović u Desimirovcu.

Izvođač radova se obavezuje da sve ugovorene obaveze izvrši do 15. decembra, a rok za prijavu na tender je 30. septembar.

"Ušli smo u proces koji prethodi postavljanju solarnih panela na šest kragujevačkih osnovnih škola. U prvoj fazi će biti odrađeno ispitivanje na 12 škola, od kojih će biti izabrano šest koje su najpogodnije za ovu namenu", rekao je ranije gradski većnik za obrazovanje Dušan Aleksić.

Postavljanje solarnih panela pratiće edukacija đaka o značaju obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, a materijalna korist biće uštede novca koji je trošen za plaćanje električne energije.

"Šest škola postaće prozjumeri – proizvođači, jer će koristiti električnu energiju koju sami proizvedu, a viškove vraćati u elektrodistributivni sistem i koristiti ih kasnije kada budu imali veću potrebu za električnom energijom", kazao je Aleksić.

Regionalnu inicijativu "Sunčane škole na Zapadnom Balkanu" podržava i realizuje Fondacija za otvoreno društvo – Zapadni Balkan i Fondacija za otvoreno društvo – Srbija, a edukativnu komponentu će sprovoditi Beogradska otvorena škola.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: