Društvo 0

29.08.2024.

12:06

Lepe vesti za sve đake: Država opredelila čak 98 miliona za nove programe VIDEO

Letnji raspust je i pri kraju nove školske godine obeležiće i novine u dualnom obrazovanju. Program je predstavljen u Kragujevcu.

Izvor: B92.net/TV Prva

Lepe vesti za sve đake: Država opredelila čak 98 miliona za nove programe VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Mnogo je novina đacima, profesorima i privredi Šumadijskog i Raškog okruga. Predstavljena su tri programa za koje će država izdvojiti 98 miliona dinara. Podsticaj će dobiti privreda, ali i znatno više đaci.

"Deficitarna zanimanja za ovu godinu je 28 i u trogodišnjem školovanju i četvorogodišnjem školovanju na nivou srednjeg obrazovanja, a učenici će dobijati 5.000 dinara preko zagarantovane sume, koja je 70 odsto minimalne cene rada koju daje privreda. Učenici će tu sumu dobijati na devetomesečnom nivou svake godine za vreme celog ciklusa svog školovanja. Njih je 1.800 koji su predodredili za deficitarna zanimanja i ono što je možda još važnije od svega, oni će po prvi put imati otvorene svoje tekuće račune", rekla je Gabrijela Grujić, v.d. direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Republike Srbije.

"Kragujevac su učinili prepoznatljivim kao gradom koji raspolaže sa zaista obrazovanim dobrim kadrovima. Zahvaljujući tome naravno imamo i veći broj i stranih i domaćih velikih investicija. Mnogo lakše je ovde od kada se primenjuje sistem dualnog obrazovanja naći odgovarajući i pripremljen kadar s druge strane, to je važno i za nas kao grad, za našu budućnost, za našu decu, našu omladinu i na taj način se postiže i motiviše upravo ta grupa mladih ljudi da steknu što više novih veština", rekao je Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca.

"Za nas je sistem dualnog obrazovanja veoma bitan, zato što je to najkvalitetniji način kako da obezbedimo potrebne kadrove. Nama je u procesu proizvodnje su pre svega potrebni operateri mašinskih obrada, zatim bravari i zavarivačii sada je jedan novi smer koji je uveden u sistem obrazovanja od septembra meseca ove godine, to su tehničari za metalurške tehnologije", rekla je Jelena Veličković, iz Unior Komponents.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: