Društvo 0

07.06.2024.

11:31

Centrom Kragujevca šetaju opasne životinje: Organizovana obuka za njihovo bezbedno hvatanje VIDEO

Prirodnomatematički fakultet u Kragujevcu pokreće nov studijski program, neuobičajen jer će se sprovoditi obuka za hvatanje i bezbedno rukovanje opasnim životinjama u urbanim sredinama.

Izvor: B92.net/TV Prva

Centrom Kragujevca šetaju opasne životinje: Organizovana obuka za njihovo bezbedno hvatanje VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

U Kragujevcu lisice šetaju centrom grada, a sve više se priča da se ispod haube automobila nalazi zmija. Međutim, nigde u gradovima i opštinama ne postoji služba koja se njima bavi i koja može da pomogne građanima da na bezbedan način uhvati i ukloni takvu životinju. Zato je Prirodno-matematički fakultet odlučio da formira jedan takav odeljak i zapravo obuku za ljude koji će se time baviti.

"Program je namenjen svima, od onih koji imaju završenu osnovnu školu, srednju školu, ili sa obrazovanijim ljudima. Svima onima koji žele ili imaju mogućnosti da pomognu nekome kada se ukaže potreba, pre svega u tim baš jezgrima gradova jako je mnogo vrsta prisutno, ali veoma mali broj vrsta izaziva strah i paniku kod ljudi, a jedno od najčešćih vrsta su zmije", rekao je prof. dr Rastko Ajlić, sa Prirodnomatematičkog fakulteta u Kragujevcu.

U urbanim sredinama mogu se naći i kune, lasice, tvorovi, a nekada se javljaju i divlje svinje, lisice, šakali.

"Kada se prođe obuka, imaćemo ljude koji su osposobljeni za bezbedno hvatanje i rukovanje zmijama, znači imaće prilike da prođu kompletnu obuku kako se rukuje otrovnim zmijama, kako se rukuje neotrovnim zmijama, kako se rukuje pticama koje se javljaju u urbanim sredinama. Recimo većina ljudi misli da čak i ptice grabljivice, bez obzira da li se radi o sovama, orlovima, sopovima, opasne, međutim one nisu opasne, ali treba da znate kako se s njima pravilno rukuje", objašnjava Ajlić.

"Takođe i ti neki manji sisari, kao što su kune, lasice i ostalo, i za njih postoje bezbedni načini hvatanja i puštanja u prirodu, znači bez povređivanja i bez mučenja životinja", dodao je.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Servisne informacije

Ovi delovi Beograda ostaju bez vode ceo dan

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Savski venac, u četvrtak, 19. septembra, od 8 do 22 sata bez vode će ostati potrošači u Ulici Sanje Živanovića, od Ruske do Brzakove, saopštavaju iz JKP-a "Beogradski vodovod i kanalizacija”.

21:15

18.9.2024.

13 h

Podeli: