Društvo 0

04.10.2024.

14:47

Usvojila devojčicu sa Daunovim sindromom: Veliko srce žene iz Jagodine

Za Silvanu Veselinović (53) iz Jagodine, jedinu ženu u Srbiji koja je usvojila dete sa Daunovim sindromom najveći je uspeh što njena Una (15) zna da joj je ona majka, što je voli, što mogu da plešu, pevaju i igraju se.

Izvor: Novosti/Z.Gligorijević

Usvojila devojčicu sa Daunovim sindromom: Veliko srce žene iz Jagodine
Studio Romantic/Shutterstock

Podeli:

Njih dve, zapravo, mogu sve: Una i njena usvojiteljka i sama usvojena pre više od pola veka. Njih dve: žena i devojčica, obe velikog, čistog srca.

Silvanina priča počela je u selu Braljina kod Stalaća. Kada je imala samo pet meseci, nju i njenog osam godina starijeg brata, usvojila je porodica iz Jagodine.

"Zato sam uvek želela da usrećim neko dete", kaže nam.

"Una je oplemenila, preporodila, restartovala moju dušu. Naučila me je da praštam i onima koji su mene i mog brata davno ostavili. Ona je smisao i kompas mog života i "vetar u leđa". Nikad mi nije bila teret, već zadovoljstvo. Uživam sa njom. Una je moja kćerka na koju sam ponosna. Ona iskreno voli, bez manipulacija i laži, pruža najčistiju ljubav, jer su to večita deca, koja vas uvek grle i ljube", kaže Silvana Veselinović.

Ova hrabra, veoma emotivna žena, puna ljubavi, uložila je mnogo truda da je nauči da sama brine o sebi. Kada ju je 2012. uzela iz Zvečanske Una je imala je samo osam kilograma. Silvana je sa njom pet godina živela u Francuskoj da bi devojčica mogla da pohađa specijalnu školu za decu sa Daunovim sindromom. Tamo ju je i krstila kuma Ana Vodinelić.

"Najteži trenutak bio je prvog dana kada sam je dovela kući. Spremila sam "brdo" hrane, Una je počela da je stavlja u usta, ali joj je ispadala, jer nije umela da žvaće. Osam meseci sam je učila da žvaće hranu, sedam godina da ide u toalet. Naučila sam je da sama ide u Školu za decu oštećenog sluha i govora "11. maj", u kojoj je odličan đak, da samostalno obavlja higijenske potrebe i da sama jede. Učinila sam sve da se izleči od virusne leukemije. Učim je da uživa u životu, vodim je na javna mesta, a za rođendan je sa drugarima išla na večeru. Čak je konobaru dala bakšiš. Presrećna sam", iskrena je Silvana.

Za sve ove godine bilo je mnogo izazova, ali i mnogo obostrane ljubavi. Naša sagovornica kaže da joj je najemotivnije bilo kada je posle osam meseci Una sela u njeno krilo i počela da peva, a onda ju je oslovila sa "mama", a njenog supruga Nenada sa "tata". Brata, Silvaninog i Nenadovog sina Danijela oslovljava sa Daki, a sestru Danijelu sa Dada.

"Sa suprugom Nenadom sam 35 godina u srećnom braku, imamo sina Danijela (32) i kćerku Danijelu (28) i četvoro unučadi. Porodica mi je velika moralna i finansijska podrška, a veoma sam zahvalna ondašnjem ministru Aleksandru Vulinu i Biserki Jakovljević, direktoru Centra za socijalni rad u Jagodoni, koji su mi pomogli da najpre Uni budem hraniteljica, a potom i da je usvojim. Proces usvajanja trajao je četiri godine. Žao mi je što njeni biološki roditelji nisu želeli da je vide, niti su dozvolili da ona ima kontakt sa biološkim bratom", kaže nam Silvana i dodaje da bi najviše volela da Una završi frizerski zanat kako bi joj otvorili frizerski salon.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: