Servisne informacije 0

21.10.2024.

13:08

Požar na Dubokom lokalizovan, ali posledice tinjaju

Sa problemima regionalne deponije Duboko kod Užica šira javnost u Srbiji upoznala se u maju kada je na njoj 20 dana gorelo smeće.

Izvor: RINA

Požar na Dubokom lokalizovan, ali posledice tinjaju
RINA

Podeli:

Više od četiri meseca nakon požara, smeće iz osam lokalnih samouprava još uvek nema stalnu adresu.

Regionalna deponija Duboko prihvatala je otpad iz Lučana, Požege, Arilja, Ivanjice, Bajine Bašte, Kosjerića, Čajetine i Čačka sve do požara u maju. Požar je ugašen, ali problemi tinjaju i dalje, i od tada ove opštine su prinuđene da traže druga rešenja.

"Deponija Duboko je zatvorena za osam opština, sem za grad Užice koji tamo deponuju smeće. Mi radimo 365 dana u godini tako da smo morali da nađemo rešenje. Trenutno je situacija takva da mi komunalni otpad odlažemo najpre u grad Jagodinu, zatim Lapovo i Knić. To su normalne količini i sasvim opravdane, negde dnevno odvozimo oko 260 do 300 tona put ove tri deponije. Situacija je takva da nama u proseku svakog dana stiže 125 tona u proseku, tako da mi samo nekih 200 tona u proseku uspemo da uklonima od onog skladištenog koji se nalazi na transfer stanici", rekla je za RINU direktorka JKP "Komunalac" Čačak Mirjana Đoković.

Prema njenim rečima ovo je za njih vanredna okolnost, ali građani nisu osetili nikakav problem kada je u pitanju prikupljanje i deponovanje smeća. Ona smatra da će u narednih mesec i po dana očistiti transfer stanicu i postići situaciju da ono što dnevno stigne, istog dana bude opremljeno na ove deponije.

"Zaključak sastanka sa Ministarstvom zaštite životne sredine i svih osnivača deponije Duboko koji je održan pre neki dan, da je deponija Duboko optimalno rešenje za sve nas. Mi se nadamo da će se u što kraćem roku doći do dozvole za privremeno odlaganje i nekih pet, šest meseci da svi koji pripadamo tom sistemu možemo da odlažemo, a nakon toga moraćemo da potražimo neku rezervnu varijantu. Da li će grad Čačak tražiti dozvolu za privremeno odlagalište na teritoriji svoje opštine ili ćemo ići put Lapova, Jagodine ili nekog grada u okruženju o tome ne mogu da govorim", istakla je Đoković.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: