Politika 0

15.10.2024.

17:44

Počela grejna sezona u Čačku

Grejna sezona u Čačku počela je danas 15. oktobra, a završiće se 15. aprila.

Izvor: Čačanski glas

Počela grejna sezona u Čačku
Robert Petrovic/Shutterstock

Podeli:

Prema navodima iz JKP "Čačak", izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 1. maja, objekti će se grejati u danima, za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana RHMZ Srbije prognozira srednju dnevnu temperaturu nižu od 12 stepeni.

Već do 1. oktobra ove godine završeni su svi remonti na postrojenjima, kao i funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja, tako da su se stekli svi uslovi da grejna sezona u Čačku počne danas.Jutros u sedam sati otpočela je isporuka sa svih glavnih izvora, a tokom prepodneva počinje snabdevanje i iz malih kotlarnica.

Kako navode iz resornog javno komunalnog preduzeća, bilo je problema sa startovanjem gorionika zbog prisustva vazduha u gasovodima, ali su oni otklonjeni. Zbog prognoziranih viših temperatura za ovo doba godine, za sada će se toplotna energija isporučivati u jutarnjim časovima i prema potrebi tokom večeri, a sa hladnijim danima počinje celodnevna isporuka.Za ovu grejnu sezonu obezbeđene su dovoljne količine energenta, jer su ugovori zaključeni sa glavnim snabdevačima – Javnim preduzećem „Srbijagas“ i Elektroprivredom Srbije. Pored prirodnog gasa uskladištenog u Banatskom Dvoru, JP „Srbijagas“ zaključilo je ugovore o dodatnim količinama gasa iz Rusije i Azerbejdžana, čime su obezbeđene dovoljne količine za sigurno snabdevanje tokom predstojeće grejne sezone.

Cena usluge grejanja neće se bitnije razlikovati u odnosu na onu iz prošle grejne sezone. Naime, doći će do promene u strukturi cene, tako što će se povećati fiksni deo, zbog povećanja troškova, dok će se varijabilni deo cene smanjiti zbog nižih troškova energenata. Što znači da ukoliko građani koriste toplotnu energiju u sličnim količinama kao prethodne grejne sezone, imaće nešto niži račun za grejanje, otprilike za tri, četiri odsto.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: