Kultura 0

26.07.2024.

9:33

Regionalni studentski festival kratkometražnog filma u Čačku

Regionalni studentski festival kratkometražnog filma Kameo vraća se u Čačak po treći put, pružajući ljubiteljima filma jedinstvenu priliku da uživaju u stvaralaštvu mladih autora iz regiona.

Izvor: B92.net

Regionalni studentski festival kratkometražnog filma u Čačku
Shutterstock/Mr.Music

Podeli:

Ove godine, festival će se održati od 7. do 10. avgusta u Kulturnom centru Čačka, gde će publika moći da pogleda 30 pažljivo odabranih kratkometražnih filmova i da učestvuje u diskusiji sa autorima. Festival je od ove godine takmičarskog karaktera, pa će film sa najboljim ocenama publike biti nagrađen.

Kameo je i ove godine promenio učestalu festivalsku praksu, te je za selektore festivala odabrao predstavnike tri različite generacije iz lokalne zajednice. Namera organizatora je utvrđivanje korespondencije i komunikacije festivalskih filmova i festivalske publike. Dušan Popović, Martina Puača i Mirjana Racković su selektorski predstavnici grada.

Pored glavnog takmičarskog programa koji obiluje igranim, dokumentarnim, animiranim i eksperimentalnim filmovima kratke forme, posetioci će imati priliku da, u okviru pratećeg programa, pogledaju film Afterwater, nagrađivanog reditelja Dana Komljena, i film Ekskurzija, debitantski dugometražni film Une Gunjak, koji će biti prikazan na svečanom zatvaranju festivala, navode iz organizacije.

Takođe, bitan deo programske celine festivala je osvrt na istoriju kino klubova. Publika će imati priliku da pogleda značajna ostvarenja Kino kluba Split i Akademskog filmskog centra i da sazna nešto više o nastanku kino klubova, filmskim autorima i savremenoj poziciji kino klubova u domaćoj kinematografiji, na tribini koju će voditi Milan Milosavljević, urednik Akademskog filmskog centra i Ivan Velisavljević, urednik programa arhiva u Domu kulture Studentski grad.

Deo pratećeg programa je i izložba grafičkih radova pod nazivom Pretapanje u galeriji Risim, gde će biti predstavljena dela mladih umetnika sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Posetioci festivala Kameo mogu očekivati bogat i raznovrstan program koji kombinuje film, edukaciju i umetnost, stvarajući jedinstveno kulturno iskustvo u srcu Čačka.

Ulaz za sve posetioce festivala je besplatan.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: