Društvo 0

26.10.2024.

11:50

Konačno se rešava problem: Od preko šest tona, sada ostalo tri

Veliki problem sa odlaganjem otpada sa teritorije grada Čačka nastao je nakon požara na deponiji Duboko kod Užica.

Izvor: RINA

Konačno se rešava problem: Od preko šest tona, sada ostalo tri
RINA

Podeli:

Ogromne količine lageruju se na transfer stanici u naselju Prelići, međutim količina otpada na tom mestu sada je duplo smanjena.

"Od prvobitnih 6.400 tona koliko je je bilo uskladišteno na transfer stanici u naselju Prelići, ostalo je oko 3.300 tona. Sav otpad koji se nalazi na ovoj lokaciji trebalo da bude sklonjen za nešto više od mesec dana. Na deponije u Kniću, Lapovu i Jagodini svakodnevno se odvozi oko 300 tona otpada, a Čačak dnevno generiše oko 125 tona smeća", rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Pročitajte još:

 Požar na Dubokom lokalizovan, ali posledice tinjaju

 Aktivirana zatvorena deponija: Snalaze se na sve načine posle požara

On ističe da je lokalna samouprava u pregovorima sa cementarama, u nameri da se mokra frakcija otpada balira i prodaje se kao energent. Istovremeno sa odvoženjem smeća obavlja se i selekcija otpada.

"Već smo nabavili odgovarajuću mašinu, ne bi li bar donekle nadoknadili dnevne troškove od oko 700.000 dinara za transport u pomenuta tri mesta, koji značajno premašuju za to planirana izdvajanja iz budžeta. Uskoro ćemo izraditi i projektno-tehničku dokumentaciju za spalionicu, jer tragamo za najboljim rešenjem",  ističe Todorović.

On kaže da je normalizacija rada deponije Duboko jedan od prioriteta svih deset lokalnih samouprava.

Jedinstven stav je da treba pribaviti dozvolu za deponovanje neopasnog otpada, proširiti telo deponije do potpune sanacije, pa da u narednih šest meseci svi kontrolisano odlažu otpad u regionalno postrojenje, rekao  je Todorović.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: