Društvo 0

18.10.2024.

11:34

Otvoreno Jedinstveno upravno mesto u Čačku

U Čačku je danas otvoreno Jedinstveno upravno mesto (JUM).

Izvor: Tanjug

Otvoreno Jedinstveno upravno mesto u Čačku
TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Podeli:

Zahvaljujući njemu će građani na jednom mestu moći da na jednom mestu podnesu svoje zahteve, dobiju sve relevantne informacije i da nakon brze i efikasne saradnje svih relevantnih organa za konkretan postupak, a u komunikaciji sa samo jednim organom odnosno službenikom, dobiju i odgovarajuće rešenje.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Jelena Žarić Kovačević  rekla je prilikom otvaranja da je jedan od prioriteta razvoja tog Ministarstva da građani budu zadovoljni i da im od državne administracije budu pružene usluge koje su kvalitetne i na visokom nivou i da one budu efikasne.

"Ono što sam videla ovde u Čačku je na veoma visokom nivou i JUM je organizovano upravo onako kako je predložilo i zamislilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. To znači da građni mogu da dođu na šalter, na jedno mesto na kome će se informisati o svim stvarima koje njih zanimaju", rekla je Žarić Kovačević.

Ona je pojasnila da su građani pre lutali od državnog organa do državnog organa, od pisarnice do pisarnice, od ustanove do ustanove ne znajući u nekom trenutku da li su se obratili pogrešnoj ustanovi, a JUM je skratilo čekanje po šalterima.

Dodala je i da Ministarstvo sprovodi i kampanju koja je simbolično nazvana "Država na dugme".

"Ovo ministarstvo je nadležno za pružanje usluge građanima kojima moramo biti dostupni uvek, uvek znači i vikendom, a kod nas uvek će značiti i noću. Praktično će građani moći da imaju elektronsku komunikaciju sa državnom administracijom apsolutno neprekidno. To će za njih značiti uštedu vremena, uštedu novca i da im neće faliti nijedan papir. E-pisarnica će njima dati mogućnosti koje ranije nisu imali kada su se nekada u papiru obraćali državnim organima", rekla je ona.

Podseća da je projektom ePisarnice pokriveno 2.000 postupaka, što znači da toliko postupaka građani mogu da vode elektronskim putem.  

"Potrebno je da građani otvoren nalog na svom telefonu ili računaru i postanu e-građani, da pruže mogućnost tom softveru da im se obraća elektronski. To znači da će oni moći u svoje e-sanduče da prime i rešenja na koja će moći da se žale. Mi smo pokrili i postupak po žalbi sa e-pisarnicom", kazala je ministarka.

Prema njenim rečima još jedna od pogodnosti za građane je da oni ne moraju da budu sigurni kom tačno organu treba da se obrate.  

"Putem elektronskog sistema njihov zahtev će sigurno biti prosleđen nadležnom organu koji je dužan da primi zahtev i da ga obradi", zaključila je Žarić Kovačević.

Ističe da je do sada otvoreno 55 jedinstvenih upravnih mesta u koje je uloženo oko šest miliona dinara, kao i da se u 14 jedinica lokalne samouprave do naredne godine očekuje otvaranje JUM, kada se očekuje ponovo opredeljivanje sredstava za ove namene.

"Ministarstvo pruža podršku ulaganjem u sistem e-pisarnice jer to će biti jedan veliki centralizovani sistem gde ćete vi na jednom mestu imati povezane sve državne organe koji će komunicirati sa privredom i građanima sa jedne strane ali i međusobno", zaključila je Žarić Kovačević.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je projekat otvaranja jedinstvenog upravnog mesta u Čačku iznosio sedam miliona dinara, od toga 5,9 iz resornog ministarstva i 1,1 milion dinara iz budžeta grada Čačka.

"U ovom projektu su i softverska rešenja za zaposlene koji će raditi na ovom poslu, a veoma je važno što će svaki građanin moći, pa i privredni subjekat na jednom mestu, na jednom šalteru, podneti zahtev za one potrebe koje ima i dobiti i odmah rešenje ili odgovor", kazao je Todorović dodajući da je e-pisarnica u završnoj fazi i da će i ona biti u sklopu gradske uprave.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

Horor u Nišu: Ćerka ubila oca

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija u Nišu uhapsila je D.M. zbog osnovane sumnje da je ubila svog oca.

21:03

16.10.2024.

1 d

Podeli: