Društvo 0

16.10.2024.

14:24

Od 400 ljudi, čak devetoro dece nastradalo u nesrećama: Jedinstveni karavan stigao do Čačka

Grad Čačak 14. je po redu lokalna samouprava u kojoj je Agencija za bezbednost saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova,AMSS i Putevi Srbije organizovali su preventivnu aktivnost "Karavan bezbednosti saobraćaja".

Izvor: RINA

Od 400 ljudi, čak devetoro dece nastradalo u nesrećama: Jedinstveni karavan stigao do Čačka
RINA

Podeli:

Prema rečima Mirka Kokovića, pomoćnika direktora ABS-a kaže da je zaključno sa jučerašnjim danom, na putevima širom Srbije život je izgubilo 400 ljudi, od kojih je devetoro dece.

"Neophodno je da sve institucije daju maksimum I da u zajedničkoj sinergiji uradimo sve kako bi taj broj smanjili na minimum. Nama je cilj da do 2030. godine prepolovimo broj smrtno stradalih I povređenih lica u saobraćaju u poređenju sa 2019. godinom. Ono što nam je glavni cilj, ne samo do 2030. Godine nego i ranije jeste da smanjimo broj stradale dece u saobraćaju", rekao je Koković i dodao da ovakve preventivne kativnosti podižu svest kod građana, prvenstveno kod roditelja koji prevoze decu.

"Istraživanja ABS-a pokazuju da tek 60 odsto roditelja prevozi decu u bezbednosnom sedištu, a od tih 60 odsto čak 90 posto njih u tome pravi neki vid greške. Sigurnosni pojas ima jako veliku ulogu u ishodu saobraćajnih nezgoda, a tek negde oko 85 odsto vozača i suvozača koristi pojas, dok na zadnjem sedištu to čini svaki peti putnik", rekao je pomoćnik direktorka ABS-a Mirko Koković.

Koković je istakao da se ovi poražavajuči podaci moraju popraviti, a u tome je najuspešnija, prema njegovim rečima kombinacija prevencije i represije jer kako kaže, nigde u svetu represija nije donela poboljšanje ponašanja učesnika u saobraćaju.

Komercijalni direktor Automoto saveza Srbije Nebojša Mandić rekao je da doprinos AMSS-a bezbednosti saobraćaja na drumovima Srbije nemerljiva prvnestveno kroz obaveštavanje javnosti o stanju na putevima, zadržavanjima na graničnim prelazima, obustavama saobraćaja kao i dvadesetčetvoročasovnoj pomoći svim vozačima na putevima.

"Radimo i učestvujemo u mnogim akcijama kao i preventivno-edukativnim akcijama koje sami kreiramo i sprovodimo kao što su `Šta znaš o saobraćaju`, `Kaciga glavu čuva` i mnoge druge koje za cilj imaju uticaj na mlađe naraštaje, kako da se ponašaju u saobraćaju. Mi dajemo edukativni primer kroz to, a tako i kroz `Karavan bezbednosti` i starijima pokazujemo do kakvih posledica može da dovede ne pridržavanje saobraćajnih propisa u svakodnevnom životu", rekao je Mandić.

Poštovanje saobraćajnih pravila dovodi do smenjenja broja saobraćajnih nezgoda, a to je cilj svake odgovorne lokalne samouprave, rekao je pomoćnik gradonačelnika za oblast mesne samouprave infrastrukture Miloš Stevanić.

"Mi zajedno sa Savetom za bezbednost saobraćaja, Saobraćajnom policijom u toku godine održavamo redovne edukacije, pre svega za naše najmlađe sugrađane kako bi oni od malih nogu učili i poštovali pravila saobraćaja. Savet za bezbednost saobraćaja grada Čačka podržao je i nabavku vozila za Saobraćajnu policiju. Nabavili smo dva nova motocikla, u prethodnom periodu smo nabavili i vozila za potrebe Hitne pomoći, što pokazuje sinergiju između lokalne samouprave i Saobraćajne policije, kako bi svi radili ka istom cilju, a to je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda tokom godine", rekao je Stevanić.

U okviru "Karavana bezbednosti saobraćaja", na gradskom trgu u Čačku održan je i prikaz opreme pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Policije, Saobraćajne policije kao i Vatrogasaca-spasilaca, ali i Civilne zaštite grada Čačka. Tako je održana i pokazna vežba spasavanja osobe iz vozila koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezogdi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: