Društvo 0

15.10.2024.

15:13

Grad bio potpuno zapaljen u II Svetskom ratu: Gornji Milanovac obeležava 83. godišnjicu FOTO

Povodom obeležavanja 83. godišnjice od paljenja Gornjeg Milanovca u Drugom svetskom ratu, na spomenik "Slobode", na Trgu kneza Mihaila, položeni su venci.

Izvor: RINA

Grad bio potpuno zapaljen u II Svetskom ratu: Gornji Milanovac obeležava 83. godišnjicu FOTO
RINA

Podeli:

Vence su danas položili Aleksandra Janković, pomoćnik predsednika opštine Gornji Milanovac za prosvetu i predstavnici Garnizonog mesta Vojske Srbije, kasarne "Vojvoda Radomir Putnik".

Na današnji dan, pre 83 godine, oko 600 vojnika Trećeg bataljona 749. puka 717.divizije "Princ Eugen", upalo je iz pravca Kragujevca u tadašnji gradić Gornji Milanovac, sa svega 3000 stanovnika. Za nepuna dva sata spaljena su čak 273 javna i privatna objekta.  Nisu zapaljeni jedino zgrada bolnice i železničke stanice. Jedva je neka kuća bila pošteđena.

Neprijateljski vojnici su ubijali građane kada bi im došli na nišan. Neki od građana su u porti Crkve Svete Trojice čuvani kao taoci, a kasnije su zajedno sa ostalima odvedeni u Kragujevac gde su streljani.

Gornji Milanovac je zajedničkim operacijama dva antifašistička pokreta-Ravnogorskog i Partizanskog na kratko oslobođen 28. septembra 1941. godine. Sedamnaest dana kasnije, grad je potpuno uništen, naročito njegov centralni deo koji je bio najgušće naseljen. Tada su urbanisti doneli odluku da se na tom mestu uredi gradski park, koji i danas postoji.

15. oktobar se obeležava kao Dan sećanja na jedan od najtežih dana u istoriji Gornjeg Milanovca, a da se grad u potpunosti obnovi bilo je potrebno 20 godina.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: