Društvo 0

13.10.2024.

16:00

Ovo je jedna od najređih ikona na svetu: Sa Hilandara stigla u manastir Vujan FOTO

Ovog oktobra na radost velikog broja vernika u manastir Vujan kod Čačka stigla je ikona sa Hilandara, Presveta Bogorodica mlekopitateljnica.

Izvor: RINA

Ovo je jedna od najređih ikona na svetu: Sa Hilandara stigla u manastir Vujan FOTO
RINA

Podeli:

Veruje se da ona u molitvima čuje i posebno pomaže, upravo majkama i deci.

"Prethodnih dana, dok je ikona sa Hilandara u manastiru Vujan ogroman broj vernika je došao da je celiva. Sugurno je tu bilo nekoliko hiljada ljudi koji su obišli našu veliku svetinju. Raduje me ta slika, koja govori da je naša vera pravoslavna duboko ukorenjena kod našeg naroda, kao i ljubav prema Bogu i Bogorodici", kaže za RINU Ivan Martić meštanin.

Mlekopitateljica je naziv za ikonu Presvete Bogorodice koju je Sveti Sava doneo iz manastira Svetog Save Osvećenog kod Jerusalima i položio je u svoju isposnocu na Svetoj Gori. Na njoj se vidi kako Bogorodica hrani Hrista i spada u red veoma retkih ikona.

Bogorodica Mlekopitateljnica je jedno od najlepših ostvarenja Vizantijske umetnosti i ima i veliku umetničku vrednost. Njoj se takođe mole i devojke za zdravlje i sreću.

Pravoslavna crkva i vernici 25. januara proslavljaju ovaj veoma poseban praznik, dan posvećen čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Melkopitateljinici.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: