Društvo 0

09.10.2024.

17:47

Čačanka ponosno nosi srpsku trobojku: "Kinezi znaju za Đokovića, Valtera i Vučića"

Čudni su putevi božiji, kaže jedna narodna izreka. Ali izgleda da je upravo tim putevima prošla Čačanka Stefani Jovanić koja se nakon čačanske Gimnazije odlučila da dalje školovanje nastavi u Narodnoj Republici Kini.

Izvor: RINA

Čačanka ponosno nosi srpsku trobojku: "Kinezi znaju za Đokovića, Valtera i Vučića"
RINA

Podeli:

Najpre odlazi za Peking gde živi godinu dana i intezivno uči kineski mandarinski jezik, koji je ujedno i službeni jezik u Narodnoj Republici Kini. Nakon čega se seli na jug Kine gde završava osnovne četvorogodišnje studije na smeru Međunarodna trgovina i ekonomija. Stefani savršeno govori kineski, engleski, a služi se slovenačkim i portugalskim. Diplomirala je na "Shenzhen university" gde je studirala na engleskom i kineskom jeziku.

"Nakon što sam diplomirala radila sam u struci u Shenzhen-u u Narodnoj Republici Kini, do mog konačnog povratka u Evropu 2022. godine. Bio je to naporan period ali uvek sam svoju otadžbinu nosila u srcu. Predstavljala sam je na raznim kineskim i međunarodnim kulturnim manifestacijama i nisam propustila da ponosno istaknem našu trobojku koju su sa mnom držali i moji kineski drugovi i drugarice", kaže Stefani za RINU.

Ona dodaje da joj se dopao sistem obrazovanja u Kini i ističe da je tačno da je fakuktet zahtevan, ali je sa druge strane to stečeno znanje vrednovano u pravom smislu te reči. Nema gledanja kroz prste, ali ni potcenjivanja truda. Uspela je da sve završi u roku i bila je među najboljim studentima u svojoj klasi. Obzirom da je u prvoj godini studija pokazala odlične rezultate, za njen rad i zalaganje je bila nagrađena stipendijama od strane Narodne Republike Kine do kraja studija.

"Sada sam pri kraju dvogodišnjih postdiplomskih studija na državnom ekonomskom fakultetu u Ljubljani, a nakon deset godina provedenih u inostranstvu, sa svojim kvalifikacijama i znanjem želim da se vratim u svoju zemlju gde svojim znanjem hoću da doprinesem razvoju otadžbine za koju sam posebno vezana, kao i uspostavljanju što boljih odnosa između moje domovine Republike Srbije i države u kojoj sam se školovala i u kojoj sam veoma toplo bila primljena. I što sam bila sve dalje od nje, sve više sam je volela i shvatala da je ona nezamenljiva. Putovala sam dosta, vidim da se Srbija ubrzano razvija i velika je razlika u odnosu na ono kakva je bila kada sam otišla", kaže Stefani dodajući da svoju budućnost vidi u Srbiji.

Kineski narod je divan, porodičan i mnogo podseća na naš, deda se pita roditelji poštuju. Stefani kaže da je kineski narod srdačan i prijateljski nastrojen.

"Na početku jesu malo zatvoreniji, nemaju predrasude i otvoreni su za prijateljstvo sa svim narodima. Kada vas upoznaju, onda su zaista pravi prijatelji. Upoznaju vas sa njihovom porodicom i stariji ljudi se izuzetno cene, prvenstveno muškarci, odnosno najstariji u porodici, a žene imaju ravnopravni status u društvu", ističe ova vredna Čačanka.

Zoran Jovanić je ponosni otac i kaže da su on i njegova supruga Biljana najsrećniji zbog kćerkine odluke da se vrati u svoju zemlju, jer stariji sin je već dugi niz godina u inostranstvu.

"Tokom njihovog boravka u inostranstvu, supruga i ja smo ih posećivali više puta i imali prilike da vidimo da je uređena zemlja, i verujte da ni jednog trenutka nismo bili zabrinuti zbog toga što je daleko od nas. Mnogo sam ponosan na moju Stefani, otišla je iz malog grada u svet, a vratila se kao veoma ozbiljna i obrazovana osoba. Toliko je uspeha postigla na svom poslu, u jednoj Kini gde svi žele da budu najbolji, u zemlji koja ima milijardu i više stanovnika ona je pokazala da je među najboljima na fakultetu", ponosno ističe otac.

Inače o kineskom narodu još uvek vladaju predrasude, verovatno zbog komunizma, međutim Stefani kaže da su Kinezi dosta informisani o svemu pa i Srbiji, a i interesuju se za srpsku kulturu i sport i sve više se otvaraju prema svetu. Znaju za Đokovća, Valtera i Vučića. Imaju svoj Google, i svoje mreže koje su apsolutno slobodne i možete deliti svoje sadržaje, slike kao i na svim drugim. Ko želi Google, YouTube, Facebook može imati bez problema, samo što se plaća, ali te mreže uglavnom koriste stranci.

"Kinezi su inače najveći fanovi našeg sporta, a znaju i ko je predsednik Srbije i zovu ga 'Vučići', a Srbiju Saierweiya. Kada se jednom naš predsednik obratio na kineskom jeziku dobila sam istog trenutka na stotine poruka i lajkova", priča Stefani.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: