Društvo 0

01.10.2024.

17:49

"Unese mi radost u kuću, brine o meni": Ona dokazuje koliko je važna briga o starijima

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan starih osoba, ali ne samo danas nego svih 365 dana u godini važno je staviti akcenat na to koliko je važna briga o starijim licima.

Izvor: RINA

"Unese mi radost u kuću, brine o meni": Ona dokazuje koliko je važna briga o starijima
RINA

Podeli:

Prve na liniji fronta kad je nega i pomoć starim licima u pitanju su osim zdravstvenih radnika i geronto domaćice.

Nikolina Pajović geronto domaćica iz Čačka, svakodnevno već pola decenije prelazi kućni prag brojnim starim licima i pruža pomoć neophodnu za njihovo lakše funkcionisanje, među kojima je i Zorka Ćirić sa Suvog Brega.

"Ono što je neophodno starijim licima jeste spremanje obroka, davanje i kupovina lekova, namirnica, odlazak u šetnju. Međutim, ono što je najneophodnije je to što su stari sami i usamljene, pa samim tim žele toplu reč. Važno im je da imaju sa kim da popričaju, da im neko dođe, jer kako god, mora se reći da je starost veoma teška kada voljeni nisu tu, već su sticajem životnih okolnosti otišli", rekla je za RINU Nikolina Pajović, geronto domaćica.

Svaka samoća je teška, posebno u poznim godinama , kada dođu trenuci ukojim aje potrebno malo uzvraćene pažnje.

"Meni je mnogo važno i mnog drago kad mi dođe geronto domaćica, ona mi unese radost u kuću. Ona brine meni, o mojim potrebama, o mojoj higijeni. Moram da kažem da mi vikendi teško padaju, tada mi najviše nedostaje, ta dva dana sam mnogo tužna i neraspoložena, kao i kada dođe odmor", rekla je Zorka Ćirić, starica sa suvog brega.

Ona je istakla da joj geronto domaćica dolazi pet godina i da su one već kao prijateljice, međutim, dok geronto domaćica ističe da profesionalnost mora da bude na visokom novou.

Uslugu pomoći u kući, koju obavljaju geronto domaćice pruža Centar za pružanje usluga socijalne zaštite "Zračak" koju svesrdno podržava Grad Čačak.

"Između ostalih usluga i ovu uslugu Pomoć u kući za odrasla i stara lica pruža naš Centar "Zračak". Trenutno u usluzi imamo 96 korisnika o kojima brine 21 geronto domaćica. Trudimo se da ova usluga bude dostupna, kako našim korisnicima u gradu, tako i na seoskom području. Pokrivamo nekoliko sela, nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti uspeti da zadovoljimo potrebe svih naših sugrađana koji imaju potrebu za ovom uslugom. Inače, primetno je poslednjih godina sve veći broj zahteva starih osoba iz razloga što veliki broj starih ljudi žive sami, bliži srodnici su negde u inostranstvu ili u drugom gradu, tako da im je ova usluga zaista neophodna i od velikog značaja", zaključila je Ana Jakovljević, direktorka Centra za pružanje usluga socijalne zaštite "Zračak" u Čačku.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: