Društvo 0

25.09.2024.

10:29

Nesvakidašnji vizuelni spektakl u centru Čačka: Zvanično otvoren Trg Nadežde Petrović FOTO

Nakon što je dobio svoju novu pešačku zonu za ponos, u Čačku je sinoć uz pravi spektakl otvoren Trg Nadežde Petrović i to na mestu gde se još od 1955. godine nalazi spomenik ove velike slikarke.

Izvor: RINA

Nesvakidašnji vizuelni spektakl u centru Čačka: Zvanično otvoren Trg Nadežde Petrović FOTO
RINA

Podeli:

Spomenik Nadeždi Petrović izvajao je Ivan Meštrović, a zanimljiv je podatak da umetnik za svoj rad nije tražio nikakvu nadoknadu, budući da je bio lični Nadeždin prijatelj i prijatelj njene porodice. Otvaranjem trga ozvaničen je i kraj radova na uređenju nove pešačke zone grada na Moravi.

RINA

"Grad Čačak je unazad 70 godine darivao je ime ove velike umetnice umetničkoj galeriji, vrtiću, ulici, a takođe imamo i živo delo, a to je `Memorijal Nadežde Petrović` koji opstaje sve ove decenije. Nadam se da će se ovim upotpuniti omaž velikoj slikarki”, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović i dodao da će grad i u budućnosti nastaviti da podržava i memorijal i ustanovu kulture koja nosi ime Nadežde Petrović.

Centralna gradska ulica grada Čačka, Ulica župana Stracimira, sada rekonstruisana u novu pešačku zonu koja se nastavlja na glavni gradski trg, Trg narodnog ustanka i završava se ispred čačanske Ginazije, novootvorenim Trgom Nadežde Petrović, poslednji put je rekonstruisana šezdesetih godina 20. veka i to za potrebe posete predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita. Danas je to pešačka zona i deo grada za ponos.

"Oko 50 stabala drveća je posađeno saobe strane šetališta. Naravno da će biti dozvoljen saobraćaj samo za interventna vozila vatrogasne službe i hitne pomoći i za dostavna vozila do sedam sati ujutru. Sama Ulica župana Stracimira gradila se skoro pola godine ali je bilo mnogo nepredviđenih radova, instalacija starih preko 70 godina. Sa uređenjem i gradske fontane dobili smo prelepo šetalište. U potpunosti je iz budžeta grada Čačka izdvojeno oko 134 miliona dinara za ove radove, restauraciju spomenika i postamenta", rekao je Todorović.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: