Društvo 0

24.09.2024.

22:28

Poljoprivrednici dobili vredne donacije za svoj posao FOTO

Loši vremenski uslovi u vidu dugotrajne suše, jakog grada i ranog mraza sve češće domaće poljoprivrednike stavljaju na velika iskušenja, stoga se sve više njih poslednjih godina odlučuje na plasteničku proizvodnju.

Izvor: RINA

Poljoprivrednici dobili vredne donacije za svoj posao FOTO
RINA

Podeli:

Ipak, za kvalitetan plastenik ulaganja su velika i neretko nedostižna. Međutim, dobre vesti stižu iz Lučana jer je u tojopštini zahvaljujući subvencijama opštine i Fondacije Ana i Vlade Divac, 16 poljoprivrednika dobilo potpuno nove i savremene plastenika skoro potpuno besplatno. Oni su učestvovali sa ukupno 20 odsto od ukupne vrednosti investicije, dok su opština i donatori omogući ostalo. Jedna od onih koja će dobiti svoj novi plastenik je i Vida Radosavljević iz sela Kotraža.

"Meni ovo mnogo znači, jer nemam ostvaren uslov za penziju i sada će ovo biti moj izvor prihoda. Bavimo se poljoprivredom, ali sve je teže u proizvodnji na otvorenom bilo šta proizvesti i prodati. Sve oštete loši vremenski uslovi. Rešila sam da se bavim isključivo organskom proizvodnjom, a imam i zagrantovan plasman. Deca mi žive na Novom Beogradu i njihovi prijatelji, poznanici već su zainterosavni za domaće proizvode, žele zdravu hranu da daju svojoj deci a mi ćemo im to i omogućiti", kaže za RINU Vida.

RINA

Neko će u novim plastenicima posejati krompir, neko papriku i paradajz, ali sigurno je da će na ovaj način im biti olakšana poljoprivredna proizvodnja i to će biti samo dodatni vetar u leđa za ove vredne Dragačevke i Dragačevce. Montiranje plastenika počinje 1. oktobra i sve će biti gotovo za nekih dvadesetak dana.

"Na konkursu koji je bio raspisan 1. avgusta ove godine, odabrano je 16 poljoprivrednih proizvođača koji će dobiti plastenike finansirane iz Lokalnog fonda za razvoj plasteničke proizvodnje, ukupnog budžeta od tri miliona dinara. Prijavilo se 16 proizvođača i svi su dobili plastenike, što mi je jako drago. Opština Lučani iz godine u godinu izdvaja sve više sredstava za podsticaje u poljoprivredi. Od nekih 11 miliona koliko je bilo 2017. godine, sada je izdvojeno 60 miliona dinara, a sledeće godine to će biti još više. Trenutno su aktuelni podsticaju za stočarstvo, a do kraja decembra biće utrošena sva sredstva opredeljena za podsticaje u poljoprivredi", izjavio je Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Konkursom je bila planirana podrška poljoprivrednim proizvođačima koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva na teritoriji opštine Lučani a koji žele da otpočnu ili prošire svoj posao vezan za plasteničku proizvodnju, sa ciljem da se omogući ekonomsko jačanje porodica na selu. Prednost su imale višečlane porodice koje žive i rade na selu.

"Ovo je prva saradnja sa opštinom Lučani, na obostrano zadovoljstvo. Ove godine rešili smo da podržimo plasteničku proizvodnju i zadovoljni smo današnjim potpisivanjem ugovora sa 16 poljoprivrednika", zaključila je Bojana Vujičić ispred Fondacije Ana i Vlade Divac.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: