Društvo 0

24.09.2024.

12:46

Sećanje na Sonju Savić: Otvorena spomen-soba u njenoj rodnoj kući VIDEO

Čačak je rodni grad Sonje Savić koji ne zaboravlja svoju legendarnu umetnicu.

Izvor: B92.net/TV Prva

Sećanje na Sonju Savić: Otvorena spomen-soba u njenoj rodnoj kući VIDEO
PrintScreen/ TV Prva Video

Podeli:

U okviru "Memorijala Nadežde Petrović" otvoren je i "Memorijal Sonji S".

Mesec september je mesec koji podseća na našu vanvremensku umetnicu Sonju Savić, koja je rođena 15. septembra 1961. godine, a preminula na jučerašnji dan pre 16 godina.

Donja Gorevnica, jedinstveno pomoravsko selo u kome se nalazi spomen.soba vizionarke Sonje Saviću, koja je od obilja materijala koje je ostalo posle nje, i kako kažu iz galerije Nadežde Petrović, zahtevan zadatak prezentovati njen lik i delo u njenoj suštini kao ličnosti.

"Krajnje je sužen izbor premeta da bismo upravo pažnju posetilaca posvetili i usmerili ka onome čime se mi bavimo, šta je naš posao i šta je naša misija, a to je da osvetlimo Sonju Savić kao značajnog autora kada je u pitanju alternativni i eksperimentalni film, video, uopšte alternativna kultura koju je ona nekako predstavljala ne samo kulturu Beorada Srbije nego i one bivše velike zemlje Jugoslavije", navodi kustos umetničke galerije "Nadežda Petrović".

U Sonjinoj porodičnoj kući su njeni lični predmeti koji iz svakog ugla podsećaju da je bila vanvremenski talenat.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu Prve TV:

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Novi stadion već dogodine?

Dok rekonstrukcija stadiona Čika Dača u Kragujevcu ulazi u završnu fazu, gradonačelnik tog grada Nikola Dašić najavio je da bi sledeće godine mogla da počne i izgradnja novog stadiona u Korman polju.

18:56

22.9.2024.

1 d

Podeli: