Društvo 0

23.09.2024.

15:43

Prelepa slika poslata iz Čačka FOTO

U mnogim zemljama ovog septembra obeležava se Evropska nedelja mobilnosti, čiji je cilj promocija održivih vidova saobraćaja i zdravijih stilova života.

Izvor: RINA

Prelepa slika poslata iz Čačka FOTO
RINA

Podeli:

Grad Čačak je s ponosom takođe uzeo učešće, a jedna od aktivnosti je posvećena šetnji, kao jednostavnom, ali izuzetno važnom načinu kretanja koji doprinosi očuvanju naše životne sredine.

"Učenici, inspirisani temom mobilnosti, pripremili su kreativne ekološke poruke kojima su nas podsetili na značaj zaštite životne sredine i potrebe da se što više krećemo na ekološki prihvatljive načine. Posebno smo ponosni što se deo ove šetnje odvija na prostoru koji je nedavno bio prometna ulice, prepuna automobila, a danas je to nova, moderna pešačka zona, mesto susreta i osmeha, baš onakvih kakve su naši učesnici izmamili sugrađanima svojim transparentima. Grad Čačak će i dalje nastaviti da ulaže u infrastrukturu koja će podržati korišćenje ekoloških prevoznih sredstava, promociju pešačenja i biciklizma", izjavila je za Regionalnu novinsku informativnu agenciju RINA pomoćnica gradonačelnika za zaštitu životne sredine Marjana Petronijević.

Centar za stručno usavršavanje uzeo je učešće u Evropskoj nedelji mobilnosti u okviru programa zaštite životne sredine, uz pomoć učenika i učiteljica Osnovne škole "Milica Pavlović".

"Naša ideja je da deca na jedan neobičan i koristan način provedu deo vremena van učionice uz aktivan vid kretanja i usvajanje značajih informacija o pojedinim ustanovama u našem gradu. Dakle, spojeno je i zdravo i korisno i ovo je dobra prilika da deca uvide prednost zaštite životne sredine i unapređenje kvaliteta životne sredine u urbanim predelima", izjavila je je Tanja Aćimović, direktorka Centra za stručno usavršavanje.

Aktivnost je podržala i Turistička organizacija Čačka s vodičima.

"Mi, turistički vodiči, priključili smo se pre svega da podržimo ovu lepu akciju, iz jednog razloga, a drugi razlog je da naše najmlađe sugrađane provedemo kroz grad kroz našu lepu pešačku zonu. Potrebno je da deca vide šta je to najznačajnije od nekih objekata, odnosno, šta je to od kulturnog nasleđa što je ostalo, što oni mogu da pokažu često i svojim roditeljima, ali i nekim svojim rođacima ili ljudma koji dođu kod njih, prijateljima kada su u gradu i da naravno rastu sa osećajem da je lepo pešačiti i šetati", rekao je Dragan Đolović, turistički vodič.

Akciju "Krećimo se kvalitetnije", što je i slogan ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti, podržali su volonteri Kancelarije za mlade, a inicijativa za obeležavanje ove manifestacije u Srbiji potekla je od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Stalne konferencije gradova i opština, koji su za učesnike pripremili i prigodne poklone.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Novi stadion već dogodine?

Dok rekonstrukcija stadiona Čika Dača u Kragujevcu ulazi u završnu fazu, gradonačelnik tog grada Nikola Dašić najavio je da bi sledeće godine mogla da počne i izgradnja novog stadiona u Korman polju.

18:56

22.9.2024.

23 h

Podeli: