Društvo 0

22.09.2024.

17:47

Vatrogasac-spasilac nagrađen Zlatnom plaketom za hrabrost i humanost FOTO

Oni spasavaju ljudske živote često stavljajući u rizik i svoj sopstveni. Oni su vatrogasci-spasioci i najbolji su primer herojstva, humanosti i hrabrosti.

Izvor: RINA

Vatrogasac-spasilac nagrađen Zlatnom plaketom za hrabrost i humanost FOTO
RINA

Podeli:

Da Srbija ima i te kako čime da se ponosi kada je ovaj sektor u pitanju na najbolji način pokazuje i Nikola Matović (30) iz Čačka, koji je mlađi vodnik vatrogasac i u službi je već pet godina. Ljude je spasavao iz plamena ne mareći za opasnoti kojima je izložen i stoga je sa pravom dobitnik Zlatne plakete za hrabrost i humanost.

"Posao vatrogasca ja jako kompleksan. Prvo mora da postoji velika ljubav prema tom poslu, pa onda i sve ostalo. Nagrada kao nagrada je samo kruna uspeha, koji je došao i zahvaljujući mojim kolegama. Mi smo svi zaista kao jedna velika porodica i nadamo se da će tako i ostati do penzije", kaže za RINU mladi Nikola.

Akcije koje su ga izdvojile za ovu nagradu su brojne, ali ipak posebno bi se istaklo njih nekoliko u kojima je Nikola pokazao izuzetno hrabrost i posvećenost poslu.

Krajem avgusta stigla je dojava da gori kuća u čačanskom naselju Ljubić, a da je unutra naoružan čovek koji odbija da izađe napolje.

"Kada smo stigli on je pretio da će nas izbosti nožem, nismo imali puno vremena jer se vatra rasplamsavala. Onda sam brzo odlučio da uđemo sa druge strane kuće, ušli smo u vatru i uspeli da savladamo naoružanog čoveka i spasimo ga", priča ovaj hrabri vatrogasac.

Takođe, jedna od težih akcija spasavanja bila je kada su morali uz pomoć merdevina i preko terase da spasavaju dvoje ljudi iz zapaljene kuće u Atenici. Nikola je bio i predstavnik Srbije na međunarodnom takmičenju vatrogasaca u Moskvi gde su ostvarili zapažene rezultate.

"Odeljenje za vanredne situacije u Čačku osnovano je 2009. godine i povodom jubileja od 15 godina predložili smo jednog kolegu za izuzetnu požrtvovanost i posvećenost poslu. Izbor je pao na Nikolu koji je u službi pet godina i koji je zaista u velikom broju akcija pokazao izuzetnu hrabrost i humanost. Od prvog dana pokazuje maksimalnu posvećenost, uvek je tu u bilo koje doba dana i noći da se odazove na hitan poziv i da krene u spasilačku akciju. Tu je u službi svoje države, a neretko i svoj život izlaže opasnosti", rekao je Milan Erić načelnih Odeljenja za vanredne situacije u Čačku.

Nema dileme da su mladići poput Nikole Matovića pravi i odličan primer srpske omladine koji Srbiji može samo služiti za ponos.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: