Društvo 1

19.09.2024.

20:10

Ovo je jedan od najvećih izazova današnjice: Stručnjaci iz Slovenije stigli u Čačak

Upravljanje čvrstim otpadom sve češće se nameće kao veliki problem lokalnih samouprava, koji je neophodno hitno rešavati.

Izvor: RINA

Ovo je jedan od najvećih izazova današnjice: Stručnjaci iz Slovenije stigli u Čačak
RINA

Podeli:

U cilju što efikasnijeg delovanja u ovoj oblasti, u Centru za stručno usavršavanje u Čačku, održana je radionica pod nazivom "Model upravljanja čvrstim komunalnim otpadom na primeru Slovenije".

Ovaj događaj okupio je stručnjake iz oblasti upravljanja otpadom iz Slovenije i predstavnike JKP-a, predškolskih ustanova, škola, Kancelarije za mlade i zainteresovanih građana, sa ciljem razmene iskustava i primene uspešnih modela iz prakse u našoj sredini.

"Veliko mi je zadovoljstvo što smo stvorili priliku da organizujemo ovako važnu konferenciju koja se bavi veoma značajnoj temom današnjice. Ovaj događaj pruža izuzetnu priliku da čujemo iskustva naših kolega iz Slovenije i razmotrimo kako njihovi modeli mogu biti primenjeni u našoj zajednici. Primeri iz Celja i Ljubljane, posebno u oblasti sistema nadzemnih i podzemnih kontejnera, kao i održivog upravljanja otpadom, mogu nam pomoći u budućem planiranju infrastrukture i razvijanju sistema efikasnijeg upravljanja otpadom", izjavila je za RINU pomoćnica gradonačelnika Čačka Marjana Petronijević.

Učesnici su imali priliku da čuju prezentacije Aleša Gabršćeka iz kompanije EKO PLUS d.o.o. o kompletnom upravljanju tokovima komunalnog otpada, kao i Saše Farčnika iz SIMBIO d.o.o., koji je predstavio NORD sistem nadžemnih i podžemnih kontejnera koji se koristi u opštini Celje. Takođe na primeru VOKA SNAGA d.o.o. iz Ljubljane, predstavljen je održiv sistem obračuna za pružene komunalne usluge.

"Kada je reč o Sloveniji  proces još traje iako već imamo dobre rezultate. Počeli smo pre 15 godina, i u tom procesu sistem se menjao. Na početku spalionice otpada  nisu bile rešenje, ali se ispostavilo da su neizbežne. Prihvatanje građana je takođe proces koji zavisi od edukacija, ali bez obzira na sve  ljudi ne vole brze promene, a da bi prihvatili mora  da vide jasne  rezultate", rekao je u ime preduzeća ,"EKO PLUS d.o.o." Aleš Gabriček.

Ovaj događaj predstavlja još jedan korak ka poboljšanju komunalnih usluga u Čačku, oslanjajući se na primere dobre prakse iz regiona.

"Tempo razvoja društva zahteva uvećanje nivoa znanja, informisanja,  komunakcije tako da je nama prvi korak – organizovanje edukacija, stručnog usavršavanja kroz kvalitetne i kreativne programe. Nastojimo da deca shvate da je važno da čuvaju prirodu", kaže direktorka Centra za stručno usavršavanje Čačak, Tanja Aćimović.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Servisne informacije

Ovi delovi Beograda ostaju bez vode ceo dan

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Savski venac, u četvrtak, 19. septembra, od 8 do 22 sata bez vode će ostati potrošači u Ulici Sanje Živanovića, od Ruske do Brzakove, saopštavaju iz JKP-a "Beogradski vodovod i kanalizacija”.

21:15

18.9.2024.

1 d

Podeli: