Društvo 0

17.09.2024.

11:24

FTN u Čačku zauzeo svoje mesto na globalnoj mapi: Projektovan prvi funkcionalni čip VIDEO

U Čačku je projektovan prvi funkcionalni čip za primenu svetlosti.

Izvor: B92.net/TV Prva

FTN u Čačku zauzeo svoje mesto na globalnoj mapi: Projektovan prvi funkcionalni čip VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Fakultet tehničkih nauka u Čačku implementirao je neuronsku mrežu  na funkcionalni čip u iskorišćenju električne energije i svetlosti  koji je sada u fizičkom obliku i daje mogućnosti u razne sisteme.

"Od, na primer, solarnih elektrana, gde je predikcija intenziteta svetlosti  od ključne važnosti pa do ugradnje u sisteme, takozvane embeded sisteme,  kao što su, recimo, kamere, kao što su sistemi za nadzor. Dakle, gde je takođe predikcija intenziteta svetlosti izuzetno bitan faktor", rekao je Mihailo Knežević, asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku.

"Ovo je prvi čip na fakultetu koji je razvijen i ima primjenu edukaciji u istraživanju", rekao je Stefan Ćirković, katedra za informacione tehnologije i student doktorskih studija.

Na ovom fakultetu kažu da su imali velike ambicije na globalnom nivou  i da su ovim čipom napravili još snažniji iskorak nego ranijih godina.

"Od početka do kraja sve faze smo prošli, koji sada je vrlo funkcionalan  i dobili smo ga u fizičkom obliku. Mi smo svesni toga da se velika borba vodi u svetu,  gde veliki i najveći igrači gledaju da zauzmu svoje pozicije, a mi kao fakultet želimo da pronađemo svoje mesto i mislim da smo ovim korakom to uspeli", rekao je Vladimir Mladenović, redovni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku.

"Ovo razvojno okruženje će otvoriti vrata za naredne istraživanja,  takođe za inovacije koje će nastavnici i saradnici moći da razviju u saradnji sa studentima i time će naši mladi inženjeri steći dragoceno iskustvo  koje će ih sutra učiniti kompetentnim na tržištu rada", rekla je Danijela Milošević, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: