Društvo 0

30.08.2024.

11:33

Čačani čuvaju svoje nasleđe: Godinu dana rada Centra za negovanje tradicije VIDEO

U prošloj godini kad je Čačak bio nosilac prve nacionalne prestonice kulture, taj grad je dobio i ustanovu kulture pod nazivom "Centar za negovanje tradicije".

Izvor: B92.net/TV Prva

Čačani čuvaju svoje nasleđe: Godinu dana rada Centra za negovanje tradicije VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

"Tradicija predstavlja materijalno i nematerijalno nasleđe jednog naroda. Kada govorimo o tradiciji, ne možemo se ne zapitati ko su nosioci te tradicije, to su svakako naši stariji. Međutim, mi moramo misliti na budućnost. Budućnost naše tradicije su upravo mladi i Centar upravo to i radi", rekla je Jelena Milićević, etnolog.

"Tokom našeg rada već jednogodišnjeg radili smo i direktnim i indirektnim putem upoznavanje starijih sa mlađima, odnosno tradicije starijih sa mlađima. Kroz radionice uspeli smo da otrgnemo od zaborava razne reči, arhaične reči i izraze koje su mladi već zaboravili i koje više nisu u potrebi. To je bilo na indirektnom, na direktnom planu. Mladi su imali priliku da nauče neka stara, tradicionalna jela, otkrili su recepte za bungur, za kačamak. Takođe, kada smo kod recepata, možemo govoriti i o tehnologiji izrade tekstila, odeće, bojenja vune, samih tehnika izrade, prerade vune", objasnila je Milićević.

Centar je osnovao tri škole, odnosno školu frule, gusala i folklora.

"Mladi na taj način neguju tradicionalni srpski zvuk, igru i pesmu.

"Grad Čačak je prepoznao potrebu osnivanja jednog ovakvog centra. On je osnovan 23. februara, ali negde formalno smo počeli da radimo od kraje godine. Mislimo, bar iz kontakta sa kolegama iz drugih gradova i opština, da ovo neće biti trenutno jedina ustanova kulture ovog tipa koja postoji u Srbiji, ali očigledno je da neće biti zadnja i da je dala neke rezultate koji su već bili prepoznati", rekao je Zoran Rajičić, direktor Centra za negovanje tradicije.

Šta je još Centar uradio kako bi sačuvao tradiciju pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: