Društvo 1

27.08.2024.

12:47

Ovo je prva zelena akumulacija u Srbiji: Biće spas svim građanima Zapadne Srbije VIDEO

Tropsko vreme izazvalo je sušu i nestašicu vode u većem delu zapadne Srbije. Rešenje tog krucijalnog problema je izgradnja brane Svračkovo.

Izvor: B92.net/TV Prva

Ovo je prva zelena akumulacija u Srbiji: Biće spas svim građanima Zapadne Srbije VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Ovo je prva zelena akumulacija u Srbiji, brana Svračkovo, čiji su radovi u toku. Po njenom završetku vodom, a kasnije i strujom od vodenih viškova, snabdevaće se više od 500.000 građana Zapadne Srbije.

"Pored istražnih radova imate i tunele, imate i zaštite kosine, imate velike iskope, ogromne nasipe, imate zaštitna zapadno-grineno jezero koje štiti da voda ne prođe kroz branu, plus ostale pribranske objekte, cevovode, vodozahvatnu kulu, hidromehaničku opremu, samu elektranu, turbine koje će da proizvode struju od viška vode", rekao je Nenad Jokić, diplomirani građevinski inženjer i odgovorni izvođač radova.

Razlog produžetka roka do 2028. godine je izrazito zahtevna geologija, kažu graditelji.

"Završen je najveći deo radova koji se tiče građevinskih radova na levoj obali. Prethodni investitor je u stvari završio izgradnju i probijanje svih tunela. Završili su sanaciju na levoj obali klizišta koje se javilo i koje u stvari i produžilo izvođenje ovih radova u prethodnom periodu. Započeli su izgradnju šahtnog preliva", rekao je Jugoslav Jovanović, diplomirani inženjer "Srbija vode", sekcija Užice.

Gradnja ove brane zahteva vrlo visok profesionalni nivo pristupa i same gradnje.

"Brzo se reaguje, tu su dodatna istraživanja, stručni timovi projektanata, onda revizije i donosi se najpovoljnije rešenje, tj optimalno rešenje", rekao je Slobodan Mitić, nadzorni inženjer ispred Instituta "Jaroslav Ćerni".

Brana dužine 9 kilometara i visine 68 metara imaće zapreminu akumulacije 28 miliona kubika, dok je površina vodenog ogledala 139 hektara. Od postavljenih rokova mnogo je važnija uspešna sanacija nepredviđenih prepreka.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: prva

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: