Društvo 0

11.08.2024.

8:13

Praznik umetnosti u centralnoj gradskoj ulici FOTO

Umetnička galerija "Nadežda Petrović" u svom fondu baštini devet skulptura koje su postavljene u javnom prostoru.

Izvor: RINA

Praznik umetnosti u centralnoj gradskoj ulici FOTO
RINA

Podeli:

Međutim, kako je praksa pokazala, sugrađani i gosti koji posećuju Čačak, nisu bliže upoznati sa osnovnim informacijama koje se tiču ovih skulptura – imena autora, naziva skulptura ili njenim značenjem. Zbog toga je postavljena ulična galerija na novootvorenom šetalištu, sa ciljem da pruži osnovne informacije o javnim skulpturama na teritoriji našeg grada i ujedno zainteresuje sugrađane i posetioce da posete mesta u gradu gde se nalaze skulpture i istraže više o njima.

RINA

"Ulična galerija pored ovih osnovnih informacija pruža i širu, ali ne (pre)opširnu, priču o svakoj od ovih skulptura upoznajući javnost sa njima, ali i bogatim fondom Umetničke galerije čiji su deo. Autorka ulične galerije je kustoskinja Umetničke Galerije „Nadežda Petrović" Katarina Stevlić, dok je za dizajn bio zadužen Mirko Tutunovića za fotografiju majstor fotografije Milenko Savović", kaže za RINU Branko Ćalović direktor Umetničke galerije Nadežda Petrović.

Između ostalih svoje mesto u centru Čačka pronašlo je nekoliko skulptura fantastičnog vajara Oskara Berbelje, poput Stojećeg ženskog akta, izrađenog u kamenu i smešten je u Gradskom parku. Zatim, skulptura koja predstavlja dvoje u zagrljaju i smeštena je kod Robne kuće u centu grada.

RINA

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Gradi se stanična zgrada na novoj BAS stanici

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je javni poziv za izgradnju stanične zgrade u okviru kompleksa nove autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu, a ponude se mogu poslati do 22. novembra.

8:20

22.10.2024.

1 d

Podeli: