Društvo 0

10.06.2024.

11:28

"Loša godina za krompir": Evo i zašto VIDEO

Krompir je najrasprostranjenija povrtatska kultura u Moravičkom okrugu.

Izvor: B92.net/TV Prva

"Loša godina za krompir": Evo i zašto VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Rani krompir je odavno stigao i trenutno je u različitim fazama kako kažu povrtari, kao i struka, u zavisnosti od roka setve i od nadmorske visine.

"Krompir je u fazi precvetavanja. Proleće je bilo sušno, nisu baš pogodovale prilike za krompir, zato što je suša. Sada su velike temperature, ali šta je tu je, godina je takva", rekao je Slavko Damljanović, povrtar.

Kako navodi Damljanović, godina za krompir je loša i nije zadovoljan dosadašnjim rezultatima, a razlog tome navodi sušu, odnosno što tokom zime nije bilo ni snega, ni kiše.

"Uočavaju se simptomi ekonomski najznačajnijih bolesti plamenjače krompira i pegavosti lista krompira. Tamo gde je vršena redovna zaštita krompira, tih simptoma gotovo da nema ili ih ima manje. Našim proizvođačima savetujemo zbog toga što su povoljni uslovi za razvoj ovih bolesti i zbog toga što u nekim predelima već moraju i da redovno navodnjavaju, tako da su uslovi povoljni za razvoj ovih bolesti", rekla je Ljiljana Stojković Jovanović, savetodavac za zaštitu bilja Savetodavne i stručne službe Čačak.

"Za bliže informacije, naši proizvođači se mogu obratiti u Savetodavnoj službi i mogu dobiti preciznije informacije", dodala je.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Servisne informacije

Ovi delovi Beograda ostaju bez vode ceo dan

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Savski venac, u četvrtak, 19. septembra, od 8 do 22 sata bez vode će ostati potrošači u Ulici Sanje Živanovića, od Ruske do Brzakove, saopštavaju iz JKP-a "Beogradski vodovod i kanalizacija”.

21:15

18.9.2024.

1 d

Podeli: