Društvo 0

31.05.2024.

11:31

Održan "Zeleni dan" u Čačku; Najmlađima se približile bitne ekološke teme

Koliko je zdrava životna sredina važna i važna ekološka svest mora se učiti od malih nogu, kako bi u budućnosti stasavale generacije koje vode računa o svojoj okolini.

Izvor: RINA

Održan "Zeleni dan" u Čačku; Najmlađima se približile bitne ekološke teme
RINA

Podeli:

U Čačku je upravo sa tim ciljem održan "Zeleni dan", edukativan događaj u Gradskoj biblioteci posvećen najmlađim sugrađanima koji ima za cilj da najmlađima ukaže na značaj ekologije i približi im na zanimljiv način ekološke teme. Učiteljica Jasminka Marić Glišović ističe važost ovih radionica u okviru "Zelenog dana".

"Jedna od radionica koju radimo je da zapravo dokažemo i decu naučimo o tome kako možemo da proizvodimo struju uz pomoć bicikle, jer okretanjem pedale stvaramo struju u generatoru, zatim imamo provodnike koji proizvodi struju, a proizvodi dete koje vozi bicikl. A aparat za ceđenje limuna dobijamo limunadu, znači, zaključujemo da se struja može proizvoditi uz pomoć bicikle okretanjem pedala", pojasnila je jednu od brojnih radionica učiteljica Jasminka Marić Glišović.

Važan cilj kroz ovaj "Zeleni dan" time što se edukuju sva deca i mladi ljudi koji su danas došli na temu životne sredine, njenog zagađenja, kao i tema klimatskih promena i posledica koje se dešavaju, a upravo izazvane njima. Ova tema nije dovoljno laka za približiti najmlađima u tom smislu što nema toliko zvanične nastave ni u osnovnim, ni u srednjim školama koje se upravo tiču konkretnih tema klimatskih promena, da je to nauka, odnosno fizika koja stoji iza klimatskih promena ili su to posledice koje se osećaju u različitim sektorima.

"Ovakvim akcijama, mi možemo da dođemo do što više dece i mladih ljudi, da njima probamo to da približimo. Jeste teško, zato što je čitava priča prilično komplikovana i nije jednosmerna ulica. Iza svega toga stoje ozbiljna fizika i matematika koje nam zapravo daju ove rezultate i ukazuju na to da problem postoji, a tiče se klimatskih promena i moramo ga rešavati", rekla je Milica Tošić, istraživač i saradnik u nastavi na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

A "Zeleni dan" u gradu na Moravi značajno je podržao grad Čačak.

"Danas je grad Čačak domaćin jedinstvenog ekološkog događaja 'Zeleni dan' koji je posvećen zaštiti životne sredine. S obzirom na to da nam u susret ide Međunarodni dan životne sredine i ovo je idealna prilika da ga obeležimo. Sa nama su učenici osnovnih i srednjih škola grada Čačka, različitih starosnih kategorija, imamo učenike od prvog do četvrtog razreda, od petog do osmog i naravno srednjoškolce. Ono što opva dan čini posebnim jeste što je podeljen u nekoliko interaktivnih radionica 'prva klimatska pomoć' i 'reciklaža nije gnjavaža'. Tu imamo negde od po dvadesetak učenika po grupi koji rade sa eminentnim predavačima i inetraktivno učestvuju u svim tim radionicama. Dakle čitav dan je posvećen ekologiji i 'Zelenom danu'", zaključila je Marjana Petronijević, pomoćnica gradonačelnika za oblast ekologije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: